Смарт или умни – тези думи все по-често се ползват

...
Смарт или умни – тези думи все по-често се ползват
Коментари Харесай

Златко Живков, кмет на Монтана: Вече имаме умно осветление, а скоро и интелигентно сметосъбиране

„ Смарт ” или „ умни ” – тези думи все по-често се употребяват за всевъзможен вид джаджи и устройства. Отскоро обаче „ умните ” решения излизат отвън рамките на ежедневната персонална приложимост и получават по-сериозни измерения. Заговори се за „ умни градове ” и „ умни промишлености ”. OffNews дава началото на серия изявленията с кметове на едни от най-напредничавите общини у нас, с цел да ви срещнем с това доколко те са подготвени за предизвикването, наречено „ интелигентен град ”. Първият ни посетител е кметът на Монтана Златко Живков – най-дългогодишният властник на регионален град в България със своите пет поредни мандата отпред на общината.

Г-н Живков, предходната година участвахте в едно забавно събитие във Вашия град, в което А1 (тогава Мтел) показа концепцията за интелигентен град чрез Narrowband IoT технология. Какво сте осъществили от концепциите, свързани с „ интернет на нещата ”, които видяхме тогава?

В този интервал реализирахме създаване на Център за Видеонаблюдение в гр. Монтана, в който е ситуиран механически екип за 24 часова обработка на данните от камерите и техническа инсталация обхващаща наблюдаване на 100 камери „ спешни ” точки в гр. Монтана. На процедура този център може да обработва записите на 160 камери и това е метод за реакция и предварителна защита на битовата престъпност, опазвана на обществената инфраструктура и оказване подпомагане на органите на Министерство на вътрешните работи.

Каква планирате да бъде идната стъпка в посока „ умни решения ”, която общината ще предприеме?

Планираме да изградим „ интелигентна ” система за мониторинг и разбор на сметосъбирането и сметоизвозването в Община Монтана. Тя ще докара до оптимизация на разноските за тези действия, до заслужено систематизиране на такса боклук за поданството и компаниите, работещи на територията на общината, чрез статистически логаритми приложени върху събраните данни от „ умните ” кофи и подобаващи модели за разбор на тези данни.

А1 е един от огромните сътрудници на българските общини – с какво телекомът завоюва доверието на Монтана?

Това, с което А1 печели доверието ни, са новаторските оферти за оптимизация на разнообразни публично значими процеси с реален метод и предлагането за реализация. Осъществяването на тези хрумвания оказва помощ на общността, оказва помощ да бъде разходван обществен запас оправдано и оптимално, което значи да бъде пестен, където е допустимо. Да бъде навигатор на бюджетния инструмент в частта на комунално-социалните действия - директна политика до всеки жител на Монтана.

Как виждате Монтана във връзка с „ интернет на нещата ” след 5 години?

Както и преди пет – постоянно ще има нещо непредвидено, тъй като растежът на технологиите е нелинейна функционалност на времето и техническия прогрес. В този ред на мисли не можеш да предвидиш всичко, въпросът е да хванеш посоката и да поставяш правилни цели с съответни периоди за реализация. Преди пет години не се говореше за умни градове, или най-малко не дотам, и то в Северозападна България.

Какво бихте споделили на кметовете, които още се двоумят, дали е пристигнал моментът да се извърнат към концепцията „ интелигентен град ”?

Побързайте! Понякога нещата изпреварват темповете, които предвиждаме, само че хората заслужават по-добър живот и нашата задача е да способстваме за това.

 Златко Живков и представители на А1 на събитието в Монтана, на което телекомът показа своята идея за „ интелигентен град ” благодарение на Narrowband IoT технология.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР