Слyжитeл нa Инcпектората към Bисшия съдебен съвет (ИВСС) с икономическо

...
Слyжитeл нa Инcпектората към Bисшия съдебен съвет (ИВСС) с икономическо
Коментари Харесай

На 30 юли изслушват главния съдебен инспектор защо Мирослава Тодорова "NЕ ЅЕ СНІЅТІІІ"

Слyжитeл нa Инcпектората към Bисшия правосъден съвет (ИВСС) с икономическо oбpaзoвaниe e винoвeн зa пyбликуванeтo нa личнитe дaнни нa cъдия Mиpославa Toдоровa и нa нeйнoтo семeйcтвo, така катo нe ги e " изчиcтил " - инцидентно събитие и изключение в активността на Инспектората.

Това се споделя в публична позиция на основния правосъден контрольор Теодора Точкова до Висшия правосъден съвет дни откакто на уеб страницата бе оповестена декларацията на арбитър Тодорова с цялостните персонални данни – както нейните, по този начин и на фамилията й.

Файлът бе озаглавен " NЕ ЅЕ СНІЅТІІІІІ ", а декларациите бяха оповестени единствено два дни откакто съдийската гилдия на Висш съдебен съвет с двоен критерий атестира съдии, като намали без спор оценката на арбитър Тодорова, макар че съвсем няма анулирани нейни правосъдни решения от по-горните инстанции; и увеличи оценката на арбитър Петя Крънчева, макар откритите нарушавания и висящото дисциплинарно дело.

Веднага откакто информацията за декларацията на арбитър Тодорова стана обществена, ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изиска чуването на шефа на инспектората Теодора Точкова пред съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Точката бе импортирана като спомагателна в дневния ред. Малко преди съвещанието на Висш съдебен съвет обаче бе получено публично писмо от Точкова, която е в отпуск и не участва на съвещанието. Започнала е инспекция в ИВСС.

Случаен пропуск, а не преднамерено отношение

" Cтaвa дyмa изрично за пропуск, а нe зa тeндeнциoзнo oтнoшeниe към арбитър Тодоровa ", декларира в мнението Точкова.

Пред публицисти Лoзaн Πaнoв акцентира, че писмената позиция надалеч нe e достъчнa и нe дава отговор на главните въпроси – има ли преднамерено отношение във връзка с арбитър Мирослава Тодорова и за какво декларацията е била оповестена, макар че е било ясно, че данните й не могат да се изчистят от нея.

На съвещанието във Висш съдебен съвет Лозан Панов откри дебата като съобщи, че има жестоко нарушаване на правния режим за отбрана на персоналните данни на настоящ углавен арбитър.

" Това, което ми прави усещане е, че тези обстоятелства не се отхвърлят. Действително имаме нарушение на персоналните данни, освен това, забележете, единствено на един магистрат. Трудно ми е да приема позицията на основния контрольор, тъй като няма по какъв начин да не я прегледам в подтекста на други събития ", разяснява Панов пред съдийската гилдия.

После напомни, че Тодорова е арбитър, който показва позиция и също така не пропусна конфликта и с някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

 Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изиска да бъде поканена и Мирослава Тодорова.
© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изиска да бъде поканена и Мирослава Тодорова.

" Нещо повече – знаем дълго разискваната тематика за предлагането, което беше направено от същия този ИВСС. Тогава по предложение на Цацаров за едно дело, което беше просрочено, бе осъществена безусловно невиждана инспекция, която обхвана активността й освен по това дело, само че и за години обратно. Не се стигна до наказването й и аз бях много изумен от това като резлтат. Но всичко това сочи към преднамерено отношение към този магистрат ", уверен е Панов.

" Може би стана обикновено персоналните данни да бъдат изнасяни от институции, само че когато това се случва от ИВСС, ние сме длъжни да реагираме. Как по този начин се случва тъкмо с нея всичко това? За мен остава безусловно неизяснено ", съобщи ръководителят на Върховен касационен съд и направи предложение съветът да изслуша и Мирослава Тодорова.

Дебатът продължи с коментар на ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който сподели, че не вижда причина за монолога на Панов откакто е ясно, че няма по какъв начин Точкова да бъде изслушана през днешния ден.

Чуха се оферти да бъде планувано изключително съвещание на съдийската гилдия на 1 август, Точкова да бъде поканена за съвещанието след правосъдната почивка наесен, както и да бъде изслушана на последното съвещание на 30 юли, въпреки че е в отпуск до 31 юли.

Теории на конспирациите, без никакви обстоятелства

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев предложи и да се изчака дефинитивно да завърши инспекцията, наесен, само че съгласно Панов това отсрочване щяло да бъде следващото " замитане под килима " на проблем, който би трябвало да бъде решен. Магдалинчев разяснява позицията на Панов и на самата Мирослава Тодорова в ефира на Би Ти Ви в неделя и сподели, че сравнението на " NЕ ЅЕ СНІЅТІІІІІ " с " опраскване " било " тайни теории " без доказателства и без никакви обстоятелства.

" Мирослава Тодорова е един магистрат като всички останали в България, не би трябвало да преекспонираме личността на този магистрат до момента в който не стане ясно какво се е случило. Трябва да разберем дали това е целеустремено или е въпрос на небрежност и техническа неточност ", продължи Магдалинчев.

Цветинка Пашкунова сподели, че Тодорова е в цялостното си право да отбрани накърнениете й права, а сега Висш съдебен съвет нямало по какъв начин да реагира, без да знае какви са резултатите от инспекцията. Можело единствено да одобряват за сведение мнението на Точкова.

" Ние няма да вършим линч на основния контрольор. Може да излезем най-малко с декларация, дали одобряваме за обикновено сходно държание. Все отново става въпрос за настоящ углавен арбитър ", реагира Атанаска Дишева.

Окончателното решение бе Висш съдебен съвет да изслуша Теодора Точкова на 30 юли, а в това време да бъде направена декларация, в която членовете на съдийската гилдия показват, че е неприемливо публикуването на персоналните данни на Мирослава Тодорова.

Какво изясни основният правосъден контрольор Теодора Точкова

С публикуването на декларацията по член 175а, алинея 1, т. 1 Закон за съдебната власт на арбитър Тодорова с незаличени персонални данни в електронния обществен указател по член 175г алинея 1 т. 1 Закон за съдебната власт, наличен посредством интернет страницата на Инспектората, е позволен пропуск, като вместо окончателния вид на декларацията е оповестен работния файл.

Съгласно моя Заповед № З-53/15.06.2017 година е подредено публикуването на интернет страницата на ИВСС на декларациите по член 175а, алинея 1, т. 1 и 2 Закон за съдебната власт да се прави след анонимизиране и изтриване на персоналните данни в тях и изтриване на данните в случаите по член 175б, алинея 7 Закон за съдебната власт, според Закона за отбрана на персоналните данни и мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни с рег. № П-9019/2014 година

Анонимизирането и заличаването на персоналните данни, и даването на декларациите за издание е разпоредено да се прави от специалистите с икономическо обучение в ИВСС – съгласно разпределените им за инспекция заявления.

Със същата заповед е разпоредено в период до 14 дни преди приключването на периода по член 175в, алинея 4 Закон за съдебната власт специалистите да дават декларациите за издание на началника на отдел " Компютърно-информационна сигурност " на ИВСС в електронен тип (архивен файл на заличените заявления, подписани с дипломиран електронен автограф на съответния специалист с икономическо образование), посредством преднамерено основани вътрешни електронни папки. Не по-късно от приключването на периода по член 175в, алинея 4 Закон за съдебната власт, началникът на отдел " Компютърно-информационна сигурност " на ИВСС е задължен да обезпечи публикуването им на интернет страницата на ИВСС, според цитираната заповед.

 Главният правосъден контрольор Теодора Точкова ще бъде изслушана на 30 юли в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
© Георги Кожухаров

Главният правосъден контрольор Теодора Точкова ще бъде изслушана на 30 юли в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

В съответния случай специалистът с икономическо обучение, на който е била разпределена за инспекция годишната декларация на арбитър Тодорова, е предал на систематичния админ за издание работния файл на същата, като част от подписан с дипломиран електронен автограф архивен файл, съдържащ всички заявления със заличени персонални данни, разпределени му за инспекция и подлежащи на издание в период до 15.07.2019 година

Това, че файлът с декларацията на арбитър Тодорова е бил в работен вид, проличава от наименованието му – " не се чисти ", указващо съществуване на механически проблем, т.е. специалистът не може да почисти /заличи/ персоналните данни. Препратката " не се чисти " би следвало да е към систематичния админ, който въз основата на техническите си умения, да извърши нужното изчистване /заличаване/.

Видно от упоменатата заповед, с която е организиран механизмът за издание на декларациите, специалистите с икономическо обучение са длъжни преди да предадат декларациите за издание да заличат съдържащите се в тях персонални данни, т. е. да ги " изчистят ".

На процедура заличаването на персоналните данни се прави ръчно от специалиста с икономическо обучение, който откакто почисти файла на декларацията от персоналните данни го записва в финален /заличен/ тип. След като почисти наличието и запише всички заявления, подлежащи на издание и разпределени му за инспекция, ги резервира в архивен файл, който подписва с персоналния си дипломиран електронен автограф. Експертът слага подписания архивен файл в основаната за задачата мрежова папка, до която имат достъп единствено той и началника на отдел " Компютърно – осведомителна сигурност ".

Поради това, че декларациите се попълнят от магистратите на разнообразни версии на програмния артикул Майкрософт ексел, резервират се с маркирани разнообразни варианти за предпазване, както и заради това, че се записват с потреблението на разнообразни програмни средства и на разнообразни типове носители, някои от предадените в ИВСС файлове на заявления могат да бъдат отворени и прочетени, само че не могат да бъдат редактирани по общоприет метод, а точно без потребление на спомагателни настройки в програмния артикул. Такива файлове нормално се отварят в " Защитен аспект " или се отварят в режим " Маркиран като приключен ", което не разрешава редактиране, а оттова и ръчното изтриване на данни.

Когато специалист с икономическо обучение срещне проблем с обработката на поверените му за работа файлове, той се обръща за помощ към систематичния админ, който посредством спомагателни настройки в програмата почиства съответните персонални данни. Така предадените изчистени файлове се подават на систематичния админ за подготовка за издание в интернет, като всеки файл се преобразува от Майкрософт ексел в портативен формат на документи – pdf.

Видно от хронологията на дейностите, свързани с техническите проблеми, които пораждат при заличаването на данните в декларациите, се изяснява отметката, която е употребявал и специалистът при наименоването на файла с декларацията на арбитър Тодорова ( " не се чисти " ). Т. е. в тази ситуация няма преднамерено отношение към арбитър Тодорова, каквито опити за пояснение се тиражират в медийното пространство, а е употребен изразът, с цел да се алармира за несправяне с механически проблем. Полученият от арбитър Тодорова файл, съдържащ декларацията й, се е отварял в режим " Маркиран като приключен " в програмния артикул Excel.

Независимо, че специалистът не се е справил механически със заличаването на персоналните данни в режим " Маркиран като приключен " от декларацията на арбитър Мирослава Тодорова, той я е предал за издание в недовършен тип.

Разбирам безпокойството на арбитър Тодорова, само че изрично декларирам, че станалото е инцидентно събитие и изключение в активността на Инспектората. Въпреки това, сервирам извиненията си.

След приемането на сигнала за оповестената декларация с незаличени персонални данни, са подхванати неотложно нужните механически и организационни ограничения за премахване на позволеното нарушаване, изразяващи се в унищожаване на връзката към декларацията на арбитър Тодорова и самата декларация от интернет сървъра, след което е прекратен и достъпът до самия сървър. Едновременно с тези дейности е разпоредена и инспекция по случая. Предприети са и дейности по известяван на Комисията за отбрана на персоналните данни по член 33 от Регламент /ЕС/ 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016г. Уведомена е и арбитър Мирослава Тодорова.

След привършване на инспекцията ще бъдат подхванати съответните законови дейности, за недопускане сходни пропуски в бъдеще, в това число и посредством ангажиране на дисциплинарната отговорност на отговорните лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР