Слушалките Enten разбират кога човек е фокусиран и кога разсеян(снимка:

...
Слушалките Enten разбират кога човек е фокусиран и кога разсеян(снимка:
Коментари Харесай

Слушалки могат да четат мозъчните вълни


Слушалките Enten схващат по кое време човек е фокусиран и по кое време заплеснат
(снимка: Neurable)

Малка компания, основана в Бостън, е създала слушалки, които могат да ви оказват помощ да се концентрирате, като четете мозъчните си талази и регулирате равнищата на шумопотискане.

Слушалките употребяват пръстен от датчици към подложките за уши, с цел да усетят електрическите сигнали на мозъка. Въз основа на тази информация те могат леко да усилят шумопотискането, когато започнете да достигате по-дълбоки равнища на фокусиране, споделя в обява за изобретението.

Рамзес Алкайде, съосновател и основен изпълнителен шеф на Neurable, разяснява, че приложението за слушалките употребява логаритми за машинно образование, с цел да разбере по кое време мозъчните талази наподобяват на моделите на мозъка, когато се концентрира, или че сте разсеяни.

Въз основа на тази информация слушалките, наречени Enten (което на испански значи „ да разбирам ”), могат да контролират шумопотискането и да предложат визд музика, която оказва помощ за съсредоточаване. Междувременно софтуерът дава аналитични данни, когато сте най-продуктивни и когато имате потребност от отмора.

Концепцията и технологията за слушалки Enten са в основата на проучвания, които Алкайде прави с интерфейси мозък-компютър и сигнални процесори, до момента в който приключва докторска степен по неврология в Университета в Мичиган. Неговата компания  притежава патент за технологията, вградена в слушалките Enten.

В слушалките е вградена патентована технология за четене на мозъчни талази
(снимка: Neurable)

В момента слушалките към момента са на стадий работещ първообраз. Neurable, която е учредена през 2015 година и има личен състав от към 20 души, ще стартира да доставя продукта през идната година на хора, които са го поръчали.

Но продажбата на слушалки онлайн може да се окаже единствено дребна част от бизнеса на Neurable. Компанията договаря с производители на хардуер за лицензиране на технологията си за четене на мозъчни талази. Не е мъчно да си представим, да вземем за пример, лицензополучател, който вгражда датчиците на Neurable в каишката на смарт часовник.
още по тематиката
Neurable беседва и с евентуални сътрудници, които биха употребявали технологията за приложения, свързани със здравето – да вземем за пример, за помагане на хората да се оправят с безпокойството.

Enten е част от по-голяма категория нововъзникващите технологии, наречени интерфейси мозък-компютър (BCI), доста от които се създават от огромни софтуерни компании. Neuralink на Илон Мъск построява BCI, който може да се вгради в мозъка, с цел да разреши надзор със силата на мисълта. Фейсбук работи върху BCI маншет, който чете мозъчните сигнали към ръката за управление на характерностите и функционалностите на слушалки с добавена действителност.

Но Neurable може да заеме водеща позиция в друг клас потребителски артикули, които употребяват по-малко натрапчива форма на BCI за по-фини цели. Ако тези приложения се окажат значими за потребителите, има шансове функционалности като релаксация, ръководена от мозъчни талази, и музикална курация да намерят своя път в по-масовите софтуерни артикули.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР