Слушалките AirPods, които бяха представени заедно с iPhone 7, веднага

...
Слушалките AirPods, които бяха представени заедно с iPhone 7, веднага
Коментари Харесай

Apple AirPods не са единствени: безжичните слушалки на IFA 2017



Слушалките AirPods, които бяха показани дружно с iPhone 7, незабавно се трансфораха в едни от най-желаните устройства. Обаче не всеки можеше да си ги разреши. Първо, Apple малко се забави с стартирането им на пазара. Второ, изначало слушалките бяха дефицитни. Година по-късно съперниците към този момент се съвзеха от изненадата и в този момент AirPods имат много положителни други възможности, които по нищо не им отстъпват.

Още преди появяването на AirPods, на Kickstarter бяха показани няколко интерсни плана. Две дребни слушалки-тапи, никакви кабели и обособен калъф във тип на зарядно. Впрочем, най-малко един от тези планове умря още в зародиш, а цялото внимание на обществеността беше приковано от новинката на Apple. Лишеният от 3,5 мм жак iPhone 7 трябваше да принуди потребителите да изберат безжичните слушалки, тъй че AirPods се продаваха добре без значение от цената им - $159.

Ние обаче можем да отбележим два минуса. Преди всичко качеството на звука беше почти на равнището на кабелните слушалки, които влизаха в комплекта на iPhone. Освен това, цялостната липса на звукова изолираност позволяваше на външния звук да пречи на музиката, а повишението на силата на звука неизбежно водеше до това, че близките хора започваха да слушат това, което и вие. И в случай че на улицата това няма изключително значение, в градския превоз безусловно ще провокира нежелани реакции от страна на близките.

В това отношение съперниците на Apple са се подготвили добре. На ревюто IFA 2017 бяха показани четири модела безжични слушалки-тапи, които с триумф могат да заменят AirPod, а и са забавни сами по себе си.

Sony WF-1000X

Технологиите на Sony за интензивно шумоподтискане продължава да навлизат измежду всеобщите консуматори и първите безжични слушалки-тапи на компанията също разполагат с сходна функционалност. Сигурно си мислите, че и без електронно шумоподтискане силиконовите тапи добре се оправят със страничните шумове. WF-1000X безапелационно потвърждават противоположното - с тях може да се слуша музика без шумове дори на шумна улица. Или пък даже да ги ползвате като шумофони - с цел да поспите умерено в самолета.

Системата за интензивно шумоподтискане употребява външни микрофони, които одобряват външния звук и го подтискат (противопосочни етапи, които се самоунищожават). Технологията не е нова, тя всеобщо се употребява в огромните слушалки, само че за компактните към момента е оригиналност.

Всяка слушалка е снабдена с 6-милиметров излъчвател. Силата на звука в съпоставяне със скъпите кабелни слушалки не е кой знае каква, само че при работещо шумоподтискане рядко ще ви се постанова да усилвате звука над 60-70%. Самите слушалки работят с едно зареждане 3-4 часа, а зареждащият калъф разрешава да получите още 10 часа възпроизвеждане. В него слушалките се зареждат за към час, също така участва и NFC за бърза връзка със смарт телефона. В Европа Sony WF-1000X ще се продават за към 220 евро.

JBL Free

По-достъпна опция на WF-1000X са слушалките JBL Free. В тях няма система за шумоподтискане, само че защото влизат в канала на ухото външните шумове по този начин или другояче мъчно проникват. По субективни оценки JBL Free звучат дори по-добре от слушалките на Sony, да не приказваме за Apple AirPods, само че в това време се усеща дефицит на бас. Впрочем, за някои жанрове това може да е единствено плюс.

Дизайнът не провокира никакви страсти - приветлив, удобен, само че и нищо изключително. AirPods наподобяват сбито, а Sony WF-1000X - софтуерно. Звукът се възпроизвежда от 5,8 мм излъчвател, а за връзка се употребява Bluetooth 4.2. Самите слушалки работят с едно зареждане до 4 часа, а калъфът им дава още 24 часа работа, въпреки батерията му да е много скромна - 1500 mAh.

Слушалките в калъфа се зареждат за към час, самият кейс може да бъде зареден от електрическата мрежа или посредством USB. JBL Free към този момент се появиха на пазара в Съединени американски щати за $149, в Европа ни желаят същата сума в евро.

B&O Play E8

Званието най-скъпи безжични слушалки от IFA 2017 по право се пада на B&O Play E8. Те се продават за 300 евро - двойно по-скъпо от Apple AirPods. В тези слушалки няма система за шумоподтискане, както и и отбрана против попадане на влага и прахуляк, нито пък други спомагателни функционалности. Те обаче имат две мощни прерогативи - тон и качество.

От позиция на качеството на звучене B&O Play E8 са отлични. Те възпроизвеждат еднообразно добре рок, поп и класика, както и рисковите жанрове на електронната музика. Слушалките са направени от мрачен алуминий с дребни пластмасови вложки. Калъфът е обгърнат с същинска кожа - богато оформление в дословния смисъл на думата.

Управлението се реализира благодарение на допиране на външния панел на слушалките. Единично натискане стартира/спира възпроизвеждането, двойно и тройно допиране превключва песните напред/назад. B&O Play E8 работят до 3 часа с едно зареждане, а компактният калъф разрешава те да бъдат заредени до макс два пъти, т.е., получава се общо към 9 часа работа. На фона на JBL Free това не е изключително впечатляващо, само че като цяло е допустим индикатор.

Samsung Gear IconX 2017

Със своите миналогодишни Gear IconX Samsung официално изпреварва Apple. През тази година беше показано второто потомство на този модел. Това не са просто безжични слушалки, а пълностоен фитнес-тракер. Главната специфичност на модела, която го отличава от всички останали, е съществуването на лична памет - 4 GB, което разрешава да слушате музика без да употребявате смарт телефона си. Това е доста комфортно и по време на тренировките във фитнес-залата. Без включване посредством Bluetooth слушалките могат да работят 8 часа, а с включен Bluetooth - 4 часа.

Вторият прелестен миг е отбраната против прахуляк и влага. Samsung не предлага да употребявате Gear IconX в банята или басейна, само че лек дъждец няма да им навреди. Управлението на слушалките е сходно на B&O Play E8 - единично допиране започва възпроизвеждането или дава отговор на позвъняване, двойно превклюва идната ария, тройно - предходната мелодия, а дълготрайно - задейства гласовото меню.

Калъфът е също толкоз неугледен, колкото и този на Sony, само че е много по-компактен. Плюсът е, че можете да го носите в джоба си, минусът - че можете да заредите слушалките единствено един път. Зареждането на самия кейс става по USB Type-C, което значи, че можете да употребявате един кабел и за смарт телефона, и за слушалките.

Samsung Gear IconX от второ потомство ще костват 199 $ и ще могат да работят със смарт телефоните с OS Android 4.4 KitKat и по-нова. За правилното действие на вградения фитнес-тракер се употребява фирмено приложение, което работи най-добре със смарт телефоните на Samsung.

В общи линии, почитателите на безжични слушалки през тази година няма да са разочаровани. По качество на звука Apple AirPods отстъпват на всички, същото се отнася за шумоподтискането, ръководството и всичко останало. Единственото, на което те нямат еднакъв, това е дизайнът. И въпреки външният тип на слушалките да е подбуден на първо място от тяхната функционалност, в случай че приказваме за калъфа за зареждане нито Samsung, нито Sony, нито дори JBL не съумяха да основат нещо толкоз сбито и изтънчено, като този на Apple.

Освен това, нито един от показаните модели не разрешава леко и доброволно да работи с няколко устройства - смарт телефон, таблет, ноутбук. И най-главното - слушалките на Apple към този момент не наподобяват толкоз скъпи. Цената на JBL е почти същата, а устройствата на Sony, Samsung и Bang and Olufsen са още по-скъпи.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР