Служителите заплашват да напуснат компанията, ако бордът не подаде оставкаУволнението

...
Служителите заплашват да напуснат компанията, ако бордът не подаде оставкаУволнението
Коментари Харесай

OpenAI се тресе, целият екип може да се влее в Microsoft

Служителите заплашват да изоставен компанията, в случай че бордът не подаде оставка

Уволнението на Сам Алтман раздруса радикално OpenAI, основателя на ChatGPT
(снимка: Sam Altman / X)

Продължават разтърсванията в компанията за изкуствен интелект OpenAI, разработчик на нашумелия AI бот ChatGPT. След сензационното уволняване на основния изпълнителен шеф Сам Алтман, съвсем всички чиновници са заплашили също да изоставен компанията, в случай че бордът не подаде оставка.

Днес повече от 600 чиновници на OpenAI подписаха отворено писмо, в което заплашват да изоставен компанията, в случай че бордът не подаде оставка и не върне Сам Алтман дружно със съоснователя и някогашен президент Грег Брокман.

„ Процесът, посредством който уволнихте Сам Алтман и отстранихте Грег Брокман от борда на шефовете, заплаши цялата ни работа и подкопа нашата задача и компания. Вашето държание ясно сподели, че нямате пълномощия да контролирате OpenAI ”, се споделя в писмото, за което оповестява Wired.

Интересното е, че измежду подписалите е Иля Суцкевер, основен академик на OpenAI и член на борда, който е упрекнат в съгласуване на “преврат ” против Алтман.

Малко преди писмото да бъде оповестено, той разгласява в X следното изказване: „ Дълбоко скърбя за присъединяване си в дейностите на борда. Никога не съм имал желание да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което сме основали дружно, и ще направя всичко допустимо, с цел да събера още веднъж компанията ”.
още по темата
Междувременно стана известно, че наследникът на Алтман като началник на OpenAI, Кира Мурати, е отстранена от позицията си на краткотраен изпълнителен шеф и на нейно място е назначен Емет Шиър, някогашният основен изпълнителен шеф на Twitch.

Почти по същото време основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела разгласи, че Алтман и Брокман са се включили към компанията, с цел да управляват нов авангарден проучвателен отдел за изкуствен интелект.

В писмото си чиновниците на OpenAI заплашват да се причислят към Алтман. „ Microsoft ни увери, че новото дъщерно сдружение има позиции за всички чиновници на OpenAI, в случай че решим да се присъединим ”, пишат те.

Точната причина за уволнението на Алтман остава неразбираема даже за мнозина в компанията. „ Въпреки многочислените претенции да предоставите съответни обстоятелства за вашите изказвания, вие не сте дали никакви писмени доказателства ”, се споделя в писмото, адресирано до борда на шефовете.

Писмото обрисува доста действителната вероятност OpenAI да загуби съвсем целия си личен състав и Microsoft всъщност да придобие компанията и нейния главен актив – хората и ноу-хауто. OpenAI има почти 770 чиновници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР