Служителите в общински болници в страната протестираха за час днес.

...
Служителите в общински болници в страната протестираха за час днес.
Коментари Харесай

Общинските болници протестираха за час

Служителите в общински лечебни заведения в страната стачкуваха за час през днешния ден. Между 12:00 и 13:00 часа лекари и чиновници на лечебните заведения стопираха работа и излязоха пред постройките на лечебните заведения в символ на митинг под мотото " Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето ".

На митинг излязоха и медицинските служащи в Чирпан, Дупница и Омуртаг, Димитровград и други

Медицинските служащи стачкуват против неналичието на съответни ограничения в опазването на здравето. Според тях лечебните заведения се водят към банкрут.

В центъра на Чирпан се събраха стотици жители в поддръжка на настояванията на медицинските служащи. Протеста там оглавяваше ръководителят на Управителния съвет на Сдружението на общинските лечебни заведения в България доктор Неделчо Тотев. Припомняме, че преди месец доктор Тотев отхвърли лечебните заведения в Гоце Делчев и Тутракан, Петрич, Димитровград, Белоградчик и Омуртаг да са пред банкрут поради задължения.

Тогава той сподели, че всички общински лечебни заведения са застрашени и посочи, че повече от 10 общински лечебни заведения все още харчат повече за заплати в сравнение с доходи имат.

Дупнишката МБАЛ " Св. Иван Рилски " също стачкува. Тяхното възмущение беше безмълвно. От БНР оповестяват, че болничното заведение в Дупница има над 1 млн. и 200 хил.лв. отговорности и следва легловата база да бъде съкратена с повече от половината.

И от здравното заведение в Димитровград също стачкуваха, там имаше и негодуващи пациенти, които поддържаха лекарите, съобщи БНР. Медицинските служащи приказват за доближат лимит на толерантност и желаят нарастване на цената н клиничните пътеки.

Според заместител министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков общите отговорности на общинските лечебни заведения надвишават 100 млн. лева, а 46 млн. от тях са просрочени.

Като съществена причина за това се сочат ниските цени на клиничните пътеки. Медицинските служащи, подкрепени от Българския лекарски съюз, работодатели и синдикати считат, че не е обикновено клиничните пътеки да са с непроменими цени от 2006 година, а оттогава да вземем за пример минималната работна заплата да се е покачила от 180 лева на 510 лева Консумативите също са изключително поскъпнали в последното десетилетие.

И от здравното заведение в Димитровград също стачкува, там имаше и негодуващи пациенти, които поддържаха лекарите. Медицинските служащи приказват за доближат лимит на толерантност и желаят нарастване на цената н клиничните пътеки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР