Служителите в Мини Марица Изток не трябва да бъдат лъгани,

...
Служителите в Мини Марица Изток не трябва да бъдат лъгани,
Коментари Харесай

Иван Хиновски посочи трите големи огнища на напрежение в енергетиката

Служителите в " Мини Марица Изток " не би трябвало да бъдат лъгани, че техния бизнес ще бъде удължен до 2050 година, това е главният проблем. " Марица Изток " може да бъде избавен, само че като комплекс, не като мини. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия енергийният специалист и някогашен народен представител от " ИТН " в 45-тия парламент Иван Хиновски.

Тези хора би трябвало да останат на работа, комплексът би трябвало да се разшири. Ние имаме един план - българската силиконова котловина " Марица Изток ", който ще бъде показан, изясни Хиновски. Според него има има три съществени огнища на напрежение в целия бранш " Енергетика ":
Дълговата серпантина и тежкото икономическо положение на сдруженията Краткосрочните стопански индикатори Комплекс " Марица Изток " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол "
" Трябва да създадем един извод, че дълги години тези въпроси са замитани ", безапелационен е Хиновски.

Относно дълговата серпантина в сдруженията, той изясни, че дългът на БЕХ е еднакъв на годишния бюджет на целия бранш " Сигурност " - над 2 милиарда и 300 млн. лв..

" БЕХ изтегли два облигационни заема от западните тържища, т.е. 1 милиард и 150 милиона евро за рефинансиране на дъщерните компании в холдинга ", изясни специалистът.

" Като се огледа генерално върху функционалностите на БЕХ се вижда, че той е един финансов холдинг. Няма тактики по какъв начин ще се връщат тези средства, само се мисли за тяхното рефинансиране и по този начин се основава една дългова серпантина ", притеснява се Хиновски.

НЕК има над 2 милиарда лв. отговорности. Там казусът е по-особен, тъй като в НЕК са активите на АЕЦ " Белене ", оборудването което беше платено, когато в един ден стартира този план, тези активи ще бъдат трансферирани към компанията, която го строи, изясни Хиновски.

" НЕК има 5 разнообразни лиценза за действия, би трябвало да се преструктурира, той е доста надалеч от този миг, в който ще стане печеливша компания ", счита енергийният специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР