Служителите в дружествата под шапката на икономическото министерство вероятно вече

...
Служителите в дружествата под шапката на икономическото министерство вероятно вече
Коментари Харесай

Блицкригът на Нинова в "Кинтекс"

Служителите в сдруженията под шапката на икономическото министерство евентуално към този момент са претръпнали. Със или без съображение съвсем всеки нов министър опустошава управлението. Някои може би с концепцията да подобрят ръководството, други с забележима цел да благоустроят правилни партийни фрагменти.

Още в първите месеци на новия кабинет водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която пое прекръстеното Министерство на стопанската система и промишлеността, също потегли по познатия курс, макар че множеството назначения бяха единствено отпреди месеци и инициирани от сегашния министър председател Кирил Петков. Във фокуса й в този момент е оръжейният бранш, а последната жертва са шефовете на търговеца " Кинтекс " - на процедура най-голямото държавно сдружение от военния комплекс. Те са не просто отстранени, а и упрекнати в нарушавания, за които е сигнализирана и прокуратурата. Доколко за това има учредения е мъчно да се реши, защото от министерството на Нинова бързо се върнаха към традициите му от късния ГЕРБ безмълвно да отхвърля информация.
Държавният търговец
" Кинтекс " в годините на социализма беше държавния монопол в износа на оръжие от българските фабрики. След измененията доста от тях бяха приватизирани, бързо се появиха и частни медиатори, само че компанията резервира позиции като търговец. Тя, от една страна, подписва контракти за покупка с производители на оръжия, а от друга - с външни контрагенти, на които продава продукцията, като облагата му идва от маржа.

До огромна степен секторът е обгърнат в секретност, само че по публични данни главните пазари на компанията са Алжир и Индия, чиито армии употребяват руски вид въоръжение. Други пазари са изгубени, тъй като минават към натовско въоръжение или пък са дълги години под ембарго. Причината " Кинтекс " да продължава да е фактор е граденото дълги години име, както и че е държавно, което за доста държавни управления е самобитна гаранция. Оборотът на сдружението през последните години се движи сред 331.6 млн. лева през рекордната 2017 година и 233.9 млн. лева за 2020 година, след като е и последният оповестен доклад. А по думите на досегашния шеф Александър Михайлов резултатите за предходната година са положителни на фона на общата икономическа среда. Въпреки това той е уволнен.
Реклама Секретна инспекция
Решението за освобождението на съвсем целия съвет на шефовете на " Кинтекс " по изключение този път беше оповестено с прессъобщение от икономическото ведомството, като единствено няколко часа по-късно документите бяха подадени в Търговския указател. Накратко, Нинова твърди, че инспекторатът на министерството е направил инспекция на " Кинтекс " за 2021 година и е открил " редица нарушавания и очевиден спор на ползи на изпълнителния шеф ". Михайлов от своя страна е безапелационен, че такава инспекция най-малко на място в сдружението не е правена ().

Любопитна детайлност е, че той беше назначен едвам в края на октомври 2021 година, т.е. на практика носи отговорност за активността на сдружението единствено за два месеца от годината. Преди него две години на поста беше Иван Пенчев. И защото самият Михайлов не е получил подробни претекстове за уволнението си, търси аргументите в от време на време тиражираните медийни изявления против него, които той отхвърля като подправени вести.

Всъщност какво тъкмо е открила инспекцията на инспектората скоро надали ще се разбере. Причината е, че Нинова е изпратила отчета на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия, а до момента в който тече инспекцията, информация не може да се огласява. По подигравка на ориста. В началото на април тя направи особено изявление в Народното събрание, откакто Сметната палата изпрати отчета си от инспекцията в Държавната консолидационна компания на прокуратурата и той беше засекретен. Тогава тя изясни, че по този начин се " затварят устите " на тези, които желаят да огласят данните.
Разчистване от горе надолу
Чисто структурно " Кинтекс " е благосъстоятелност на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е подопечна на Министерството на стопанската система и промишлеността. Затова и кадровото почистване в комерсиалното сдружение стартира,. В началото на февруари Корнелия Нинова освободи целия съвет на шефовете, като множеството от позициите бяха попълнени с партийни фрагменти.
Реклама
Само ден откакто новите назначения в ДКК бяха вписани в Търговския указател, те гласоподаваха. На мястото на Иван Гецов, който беше дълготраен чиновник на завода, преди да оглави сдружението през 2015 година, беше върнат предшественикът му Иван Стоенчев.

Сега очевидно е пристигнал ред и на " Кинтекс ". Интересното е, че всички тези промени на процедура стават по еднолично решение на министъра - новите назначения са " до провеждането на конкурс ". Не е ясно обаче по кое време такива процедури ще бъдат оповестени. Нещо повече, по думите на Михайлов при встъпването на Нинова в служба доста състезания в ДКК са били във крайна фаза, само че са били спрени. А нови не са открити.
Новите шефове Според подадените документи в Търговския указател, които следва да бъдат вписани, от целия доскорошен съвет на шефовете на " Кинтекс " поста си резервира само ръководителят Анита Великова. За малко тя е била изпълнителен шеф на сдружението след предходното освобождение на Александър Михайлов през 2018 година В управлението още веднъж влиза Валери Гроздев, който става и изпълнителен шеф. Той също за малко е бил отпред на компанията през 2017 година, когато е бил сменен от Александър Михайлов. Преди това Гроздев е бил на експертна служба в сдружението. Дългогодишен чиновник на " Кинтекс " е третото ново попълнение - Пламен Пешев, който преди време е бил освободен от сдружението по незнайни аргументи. В борда в този момент влиза и различен някогашен кадър на " Кинтекс " - Александър Павлов. Преди четири години той беше изненадващо назначен за шеф на дирекция, без преди този момент да има някакъв опит. В обществените регистри няма информаиця за последния нов член на съвета на шефовете - Борислав Йорданов. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР