Служителите на РЗИ искат от Министерството на здравеопазването актуализация на

...
Служителите на РЗИ искат от Министерството на здравеопазването актуализация на
Коментари Харесай

И работещите в РЗИ поискаха увеличение на заплатите си

Служителите на РЗИ желаят от Министерството на здравеопазването актуализация на заплатите си, съответна на отговорностите на заеманите от тях длъжности. Това излиза наяве от писмо на работещите в РЗИ Бургас до здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова, оповестено на страницата на Българския лекарски съюз.

В писмото си чиновниците означават, че нарастването на заплатите им през последните години е на процедура изядено от повишаващата се инфлация, а в това време в структурите работи застаряващ и непрестанно намаляващ личен състав.

От РЗИ Бургас дават следния образец с броя работещи в инспекцията: при започване на 90-те години на ХХ век в структурата на ХЕИ-Бургас (чийто правоприемник е РИОКОЗ-Бургас, а след това РЗИ-Бургас), са работили над 40 лекари, а все още те са единствено 13, като част от тях са в пенсионна възраст, а междинната им възраст е към този момент над 55 години. По думите им същото се следи и при другите медицински и немедицински експерти, работещи в РЗИ, при които междинната възраст също е над 50 години.

Една от аргументите за намаляването на броя работещи в РЗИ са съкращенията с 31% сред 2011 година и 2016 година, а друга – напускането на чиновници и насочването им към частни компании с по-добро възнаграждение.

В същото време дилемите и отговорностите на РЗИ се усилват и уголемяват по размер и направление, условията за работа в държавната администрация непрестанно нарастват, броят на следените обекти се покачва, междусекторното съдействие към този момент е метод на работа, който също изисква своя кадрови запас както в количествено, по този начин и в професионално-квалификационно отношение, означават от РЗИ Бургас.

„ Ако в този момент не бъде обезпечен нужният финансов запас за задържането им, в бъдеще ще би трябвало да бъдат планувани неведнъж по-високи финансови средства за привличането им още веднъж на работа в системата на РЗИ. Негативна наклонност се следи и при оповестяване на свободни места, за които липсват искащи за кандидатстване с подобаваща за заеманите места подготовка заради ниското възнаграждение “, се показва още в писмото.

С цялото писмо на РЗИ Бургас до министър Сербезова можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР