Служителите на „Пътна полиция” в София излизат на масови акции

...
Служителите на „Пътна полиция” в София излизат на масови акции
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! КАТ с акции през 30 минути от днес за нарушители на пътя на 86 места в София, ето къде ще са "капаните"

Служителите на „ Пътна полиция” в София излизат на всеобщи акции против извършители зад кормилото, които ще са безусловно през половин час, оповестиха от Министерство на вътрешните работи за „ Монитор”. Катаджиите ще ревизират за годна застраховка „ Гражданска отговорност”, за неплатени актове, превишена скорост и даже и за погрешно паркиране.

Първата част започва на бул. „ Христофор Колумб” в 9 часа в понеделник. След това екипът ще се реалокира на бул. „ Цветан Лазаров”, където ще се стопират водачи на две места. Едното ще е на пешеходната пътека пред бл. 206. Следват инспекции на изхода на автомагистрала „ Тракия”, бул. „ Брюксел”, „ Искърско шосе”, на Околовръстното от разклона за село Мрамор до ул. „ Филиповско шосе”.

Операциите са планувани по този начин, че да обзет цяла София за пет дни, а в инспекциите ще се включат всички екипи от „ Пътна полиция”, които са разпределени по този начин, че да ревизират непрекъснато на 86 места.

През тъмната част служителите на реда ще натъртват и на тестванията за алкохол и опиати. Екипът, който излиза на лов за купонджии, ще застане първо на бул. „ Александър Малинов” в „ Младост” в 20 часа в понеделник. След това ще се реалокира на бул. „ Ал. Ляпчев”, на ул. „ Гео Милев”, бул. „ Черни връх” и ще завърши в Студенския град на бул. „ 8-и декември” и бул. „ Г. М. Димитров”.

Проверките са направени по този начин, че в пиковите часове да обгръщат регионите с доста пешеходни пътеки, рисковите прави, трасетата, по които се вършат гонки, както и към заведенията, където постоянно се залавят пияни и дрогирани водачи. Последната масирана акция на Министерство на вътрешните работи се организира в петък против събота и беше под кодовото название „ Лукс”. В рамките й служители на реда ревизираха частните кортежи и скъпите коли. В спецоперацията участваха екипи на престъпната, охранителната и пътната полиция. Проверките започнаха с огледи на колите и документите. Причината е, че постоянно водачът и пасажерите носят оръжие или дрога. Искаха се информации за престъпни регистрации - освен на водача, само че и на пасажерите. Така доста водачи се снабдиха с санкции от строшен фар до развалени документи.

„ Целта на тези инспекции е да се дисциплинират водачите. Да не се основава едно усещане, че всеки може да прави каквото си желае и да се държи както си иска”, уточни в събота шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Ивайло Иванов.

От началото на предходната година столичната полиция е проверила над 39 хиляди коли и 64 хиляди души. При сходни интервенции са хванати над 2000 бежанци и 1200 души, оповестени за търсене.

През 2017 година чиновниците на „ Пътна полиция” са установили 1 037 516 нарушавания на Закона за придвижване по пътищата, а през 2016 година - 888 208 нарушавания, сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи. В отговор на въпрос по време на парламентарен надзор през седмицата вътрешният министър Валентин Радев уточни, че със система за видеонаблюдение и видеозаснемане на пътен надзор са оборудвани 300 патрулки през предходната година, 274 от които са били новозакупени.

През 2016 година пък са били оборудвани 115 автомобила. Парите идвали от фонд „ Вътрешна сигурност 2014-2020 г.” Целта на оборудването е от една страна понижаване на корупцията измежду катаджиите и от друга - тяхната отбрана при осъществяване на служебните им отговорности, т.е. защитавали и двете страни.

Близо 55 хиляди автомобила са били спрени от придвижване от началото на годината. Те са дерегистрирани поради неплатена „ Гражданска отговорност”, неплатени актове към „ Пътна полиция” или просто са били бракувани. Сред спрените от придвижване най-вече са леките коли – 45 073. Товарните пък са към 6 хиляди С налагане на насилствени административни ограничения пък са били близо 60 камиона, които са превозвали рискови товари, без нужните документи, съоръжение или предпазни системи. Според подадените от Автомобилна администрация данни към Министерство на вътрешните работи те се общо 60 автомобила. Сред тях има и един с задгранична регистрация. Табелите на всички камиони са свалени непосредствено на пътя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР