Служителите на МВР ще излязат на нов протест в четвъртък.

...
Служителите на МВР ще излязат на нов протест в четвъртък.
Коментари Харесай

Полицаите и пожарникарите излизат на нов протест, министерството няма пари за исканото увеличение на заплатите

Служителите на Министерство на вътрешните работи ще излязат на нов митинг в четвъртък. Причината са извършените през днешния ден несполучливи договаряния сред управлението на ведомството и синдикатите.

Основното разминаване е в настояването на служители на реда и пожарникари за нарастване на заплатите им с 15% със задна дата – от февруари т.г.

Валентин Радев: Леко не разбирам защо стачкуват служителите на реда

Радев: Кандидат-полицаите постоянно не покриват минималните условия

Униформените стачкуваха през цялото лято на разнообразни места в страната поради ниско възнаграждение, неприятното положение на материалната база и изискванията на труд в Министерство на вътрешните работи.

Позицията на министерството е, че пари за нови заплати могат да се плануват в бюджета за 2018 и нарастване може да има от следващата година.

Заместник-министърът Стефан Балабанов през днешния ден съобщи, че за желаното повдигане на възнагражденията с 15% ще са нужни 136 милиона лв., с които бюджетът на ведомството сега не разполага.

Промяна със задна дата също по този начин е невъзможна, защото заплатите се дефинират с разпоредба на министъра, а закона не прецизира по какъв начин тя може да се ревизира.

„ Това не може да стане със задна дата и те доста добре го схващат и аз не бих могъл друго да разясня по този въпрос. Евентуално може да има нарастване на заплатите от 1 януари 2018 “, съобщи Балабанов.

Според синдикатите обаче запас за нарастване от февруари 2017 може да се откри, като страната отпусне пари и за незаетите сега щатни позиции в Министерство на вътрешните работи.

„ Нашата стратегия си е наша стратегия. Казахме, че няма да пропуснем нито един професионален празник на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Следващият - 14 септември, Празникът на пожарникарите”, съобщи Валентин Попов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Не беше изработен и опит да се разберем с управлението.

Ако тези претенции, зад които сега стоим, не бъдат в по-голямата си част изпълнени, от 5 януари натам нашите митинги ще станат ежедневни “, добави Попов.

Синдикатите в Министерство на вътрешните работи упорстват и за други законови промени, които да регламентират приемането на спомагателни пари за ексклузивен полицейски труд и нарастване на заплатите при изкарване на обучителни курсове.

Балабанов изрази позицията, че безапелационен отговор на тези претенции през днешния ден не може да се даде, защото за законовите промени има съответен ред.

Синдикатът на пожарникарите „ Огнеборец” от своя страна упорства за нов закон за пожарната, до момента в който от Националния профсъюз на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи желаят спомагателни пари за работа с класифицирана информация.

От НСГА също упорстват да се промени метода на пресмятане на заплатите в администрацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР