Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече

...
Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече
Коментари Харесай

Окончателно: Агенцията по рибарство получи право да задържа нарушители

Служителите на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) към този момент имат право да задържат извършители при определяне на нелегално действие. Те ще могат да употребяват физическа мощ и помощни средства след предизвестие, като записващи и заснемащи механически средства, както и моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване. Това стана допустимо, откакто народните представители одобриха дефинитивно измененията в Закона за рибарството и аквакултурите, съобщи БГНЕС.

Редът и изискванията, при които чиновниците на ИАРА ще имат тези пълномощия, ще бъдат избрани от министъра на земеделието, храните и горите.

Промените вкарват възбрана за лов на риба с мрежести уреди във вътрешните водоеми на страната, възбрана за тяхната продажба, преместване и транспортиране без годно позволение за икономически лов на риба, както и възбрана за продажба, преместване и транспортиране на уреди за електроулов без годно позволение за улов с научноизследователски цели. Глобата за преместване или транспортиране на мрежести риболовни уреди и/или механически устройства за улов с електрически ток ще бъде в размер от 2 до 3 хиляди лева

Според новите промени, лице, което лови риба посредством взривни субстанции, ще се санкционира с мярка „ отнемане от свобода” до 1 година и санкция от 10 до 15 хиляди лв. или с пробация. За улов на неразрешен тип риба с електрически ток без позволение или в неразрешени места, наказването ще бъде „ отнемане от свобода” до 6 месеца и санкция от 5 до 10 хиляди лева или с пробация. За всички изброени закононарушения, наказването ще бъде от 1 до 3 години „ отнемане от свобода” и санкция от 15 до 20 хиляди лева, когато са осъществени от две или повече лица, в съучастничество със чиновник на ИАРА или противозаконният улов е в огромен размер. Уловената риба и средствата, с които е осъществено закононарушението, ще се лишават в интерес на страната.

Промяната планува още, вместо еднократен тест за дееспособност, както се оферираше в началото, искащите да се снабдят с билет за любителски лов на риба да попълнят декларация, че познават условията на нормативната уредба, използвана за любителския лов на риба.

С горепосочените промени се поправят и текстове от Наказателния кодекс, които би трябвало да влязат в действие от 31 юли 2018 година

„ Криминализирането на бракониерството стана допустимо, с помощта на общите старания на целия екип на министерството и ИАРА, любители-риболовци, народни представители и неправителствения бранш “, сподели изпълнителният шеф на ИАРА доцент доктор Галин Николов. Той благодари за това навременно решение и разяснява, че „ с признатите промени в Закона за рибарството и аквакултурите, ограниченията към нарушителите ще станат по-сурови и съответни на осъществените закононарушения “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР