Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да

...
Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да
Коментари Харесай

Служителите от агенцията по рибарство на път да получат полицейски правомощия

Служителите на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) да могат да арестуват извършители, да употребяват физическа мощ и да снимат хора и действия утвърди на първо четене парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред. С 10 гласа " за " и шест " въздържал се " депутатите поддържаха промени в Закона за рибарството и аквакултурите с вносител Иван Миховски и други депутати от ГЕРБ.

Народните представители от левицата обявиха, че желаят да има битка с бракониерството, само че не утвърждават предоставяне на полицейски пълномощия на чиновниците в ИАРА. Те от своя страна желаеха права като на горските стражари.

Законопроектът планува още санкции сред 10 и 15 хиляди лева за бракониерство при улов на риба. Въвежда се възбрана за продажба, преместване и транспортиране на уреди за електроулов като се изключи случаите на позволение за научноизследователски цели.

Промените са в три насоки. Едната е за завишаване на санкциитеq като задачата е бракониерите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, а не както до момента - в съда да не може да се потвърди нарушаването. Вносителите дават за образец случаи, при които чиновници на ИАРА стават очевидци на слагането на хрилни мрежи, само че при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматизирано го оневинява в съда.

Другата група промени дава повече пълномощия на чиновниците на организацията по риболовство.Трета смяна планува 5% от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване. Любителите рибари да минават изпит за настоящата нормативна уредба и базовите условия за предпазване и запазване на рибните запаси и околната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР