Служителите на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ посрещат днес

...
Служителите на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ посрещат днес
Коментари Харесай

4,8 млн. лв. забавени заплати са изплатени на българите със съдействието на Инспекцията по труда

Служителите на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ посрещат през днешния ден своя празник на първа линия в битката с последствията от рецесията, провокирана от ковид. Като надзорен орган те имат уговорката от една страна да наблюдават дали работодателите вкарват противоепидемични ограничения, а от друга – дали в изискванията на рецесия са правилни към своите служащи и чиновници във връзка с законосъобразното им наемане, заплащането на труда, работното време, почивките и отпуските. Това се споделя в известие от ИАГИТ във връзка днешния ден.

Продължава и контролът по обезпечаването на здраве и сигурност при работа като цяло, защото някои противоепидемични ограничения могат да усилят отрицателния резултат от други опасности на работните места.

На 3 ноември 1907 година с декрет на княз Фердинанд е основан тогавашният Инспекторат по труда, който би трябвало да следи за "прилагането на законите, правилниците и наредбите по промишлеността, търговията, занаятите и по протекцията на служащите ". И до през днешния ден, към този момент 113 години, Инспекцията по труда продължава да подсигурява използването на трудовото законодателство в българските предприятия. Контролните органи на Агенцията с изключение на за спазването на наредбите на трудовото законодателство като цяло, упражняват профилиран надзор по спазването на Закона за здравословни и безвредни условия на труд, на законодателството, обвързвано с осъществяването на държавната работа, с трудовата подвижност и трудовата миграция, с насърчаването на заетостта, в това число и заетостта на хората с увреждания и по други нормативни актове.

От началото на годината досега Инспекцията по труда е помогнала на стотици служащи да получат забавени хонорари в размер на 4,8 млн. лева

Инспекторите по труда спомагаха на служащи, като, без да имат такова обвързване, влязоха в ролята на посредници сред тях и работодателите им. Въпреки че Агенцията няма специалисти в комерсиалното право, нейните чиновници съумяха доста бързо да се обучат да предизвикват производства по неплатежоспособност при забавени хонорари.

Благодарение на събраните годни документи от инспекторите по труда към този момент са формирани 102 бр. каузи за оповестяване в неплатежоспособност на работодатели със отговорности към своите служащи, 34 от които през 2020 година Решени са 86 каузи. В 73 случая съдът е оповестил в неплатежоспособност или е разкрил процедура по неплатежоспособност, което е разрешило на служащите и чиновниците да потърсят обезщетение като се извърнат към Фонда за обезпечените вземания. В осем случая работодателите са изплатили напълно дължимите хонорари, а в останалите съдът е решил, че те не са в неплатежоспособност.

Благодарение на Инспекцията служащи на оповестеното в неплатежоспособност сдружение „ Ремотекс – М “ съумяха да прекратят трудовите си контракти и да получат достъп до осигурителните си права.

По гледище на Инспекцията по труда Европейската организация за сигурност и здраве при работа преведе на български език онлайн инструментът за интерактивна оценка на риска от разпространяване на КОВИД-19. Експерти на Агенцията го приспособиха според българското законодателство. Отново по концепция на Агенцията Фонд „ Условия на труд “ преведе положителни практики от други страни за адаптиране на работните места в изискванията на коронакризата.

Продължи работа по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Разработените по плана въпросници за самоконтрол, чиято цел е да дадат опция на работодателите сами да преценяват до каква степен ползват трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди действителна инспекция, към този момент се тестват измежду работодателите. С това Инспекцията по труда извършва задължението си да осведоми и съветва за възстановяване на работната среда в България.

Експерти на Агенцията поддържат основания по план „ Контрол на командированите лица “ обединен портал за изискванията на труд в България, с който страната ни извършва задължението си към Европейския съюз да дава информация за тях. Порталът е наличен на адрес https://postedworkers.gli.government.bg/
Агенцията работи и по няколко плана с трансгранично присъединяване с съществена цел да се усъвършенства взаимоотношението сред контролните органи от разнообразни страни – членки на Европейски Съюз, и да се увеличи информираността на трансграничните служащи, с цел да се подсигуряват в по-голяма степен почтени условия на труд на работещите българи в Европейски Съюз.

През 2020 година Инспекцията по труда провежда за България общоевропейската Кампания за заявен труд, която се провежда от Европейската комисия и в частност от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Целта на акцията, бе да се даде информация за изгодите от декларирането на всички приходи и обезпечаването, с цел да се стимулират актуалните и бъдещите работещи, работодателите и самонаетите да работят на ярко. ИА ГИТ продължава да поддържа фейсбук страницата на акцията „ Всички права непокътнати “ https://www.facebook.com/BG4FairWork и YouTube канала, на който са оповестени видеа, информиращи служащите и чиновниците за техните права, освен в България, само че и на открито.

КОНТРОЛ
За деветте месеца на годината инспекторите по труда са направили 27 310 бр. инспекции в 23 060 предприятия с над 1 млн. заети в тях. При 10 800 бр. инспекции акцентът при контрола е бил тъкмо върху това дали основаната организация в предприятията съблюдава противоепидемичните ограничения.

Сигналите от други държавни органи и от жители в изискванията на рецесия са се нараснали с към ¼ по отношение на същия интервали на 2019 година и доближават до 7100 (около 5000 бр. от граждани). В началото на рецесията растежът им беше повече от 50%, само че след подхванатите от държавното управление ограничения за подкрепяне се регистрира понижение на растежа.

При инспекциите са установени 112 500 бр. нарушавания, от които 58 280 бр. са свързани с сигурността и здравето при работа, а 53 780 бр. с реализирането на трудовите правни отношения. За всяко открито нарушаване се ползват ограничения за отстраняването му, което води до възстановяване на изискванията на труд в предприятията.

Административнонаказателна отговорност е потърсена за 5645 бр. от откритите нарушавания. Случаите на работа без трудов контракт са 1888 бр.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР