Служители от специализиран отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП, експерти от Министерство

...
Служители от специализиран отдел Киберпрестъпност“ при ГДБОП, експерти от Министерство
Коментари Харесай

Удариха нелегалното излъчване на ТВ програми

Служители от профилиран отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП, специалисти от Министерство на културата и на Комисия за контролиране на известията, чиновници на Национална агенция за приходите и Дирекция „ Жандармерия “ при Групово дело “ Национална полиция “ направиха инспекции на активността на шест сдружения, опериращи на територията на София, Варна и в област Бургас.

Действията са ръководени от Върховна касационна прокуратура и съответните окръжни и районни прокуратури в страната, а предмет на инспекциите е откритото нерегламентирано разпространяване на редица телевизионни стратегии без нужното по закон единодушие на правоносителите, оповестиха от прокуратурата във връзка вчерашната акция. 

Операцията е подпомагана от особено командировани в България специалисти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противопоставяне на закононарушения против обекти на интелектуалната благосъстоятелност – (IPC3 – Europol).

По случая са формирани 6 досъдебни производства за осъществени закононарушения по член 172А, за което е планувано наказване отнемане от независимост до 5 години.

Дружествата са с голям брой актове и предупредителни протоколи, а отговорностите към страната единствено на едно от тях са в размер на 1 700 000 лева

В хода на инспекцията е установено разминаване сред брой клиенти и подписани контракти с крайни консуматори, като над 30 000 е броят на  клиентите на всички проверявани сдружения, които са получавали пиратирания сигнал. От 17 адреса в цялата страна /София, Варна, Бургас, Айтос/ са конфискувани голям брой документи и компютърно-информационни данни, свързани с  активността на сдруженията във връзка с даване на телевизионни стратегии и с финансовата им активност. „ Операторите “ не са заявили, според условията на закона, даването на услугата – разпространяване на радио и телевизионни стратегии и брой клиенти, както и съществуването на контракти за притежавани права върху телевизионното наличие.

Дружествата са изграждали компютърната инфраструктура за разпространяване на тв стратегиите, която не е попадала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.), за прикриване и конфиденциалност при насрещни инспекции от способени органи.

Констативни протоколи са били формирани и от присъстващите на инспекцията Национална агенция за приходите, КРС и Министерство на културата.

Проведените интервенции са част от тактиката на страната за засилено противопоставяне на нарушаванията на правата върху обекти на интелектуалната благосъстоятелност и извеждане на сдруженията, опериращи в областта на даването на телевизионни стратегии до краен консуматор от така наречен “сив ” бранш, с което се нанасят големи финансови вреди освен на правоносителите само че и на бюджета на страната.

През последните две години страната ни бе извадена от отрицателния бдителен лист „ Специален 301 “ на Департамента по търговия на Съединени американски щати като резултат от координираните взаимните дейности сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратура на Република България за противопоставяне на този тип незаконна активност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР