Служители от отдел Киберпрестъпност“- ГДБОП разкриха организирана престъпна група за

...
Служители от отдел Киберпрестъпност“- ГДБОП разкриха организирана престъпна група за
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група хакери, занимавали се с пране на пари

Служители от отдел „ Киберпрестъпност “- ГДБОП разкриха проведена незаконна група за пране на пари, работила от 2016 година. Действията на специалистите са подхванати по досъдебно произвеждане, водено  от следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура. Групата е била основана за пране на пари, добити от компютърни измами посредством компрометиране на междуфирмена кореспондеция, заяви Сийка Милева от  Специализирана прокуратура. Членовете на групата са шестима, един е с ливанско, различен с иракско поданство, само че непрекъснато пребиваващ в страната ни, останалите са български жители. Повечето от тях са осъждани за обири и документни измами. Установена е схемата на деяние – в нормалната преписка сред две търговски сдружения се намесва трето лице, представящо се за дружество-доставчик на артикули или услуги. Оттам изпращат проформа-фактура с сменена банкова сметка, като по този начин се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, директно следена от причинителя на компютърната машинация. Изяснено е, че причинителят е имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на сдруженията – снабдител или адресат. Контактите са реализирани посредством налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус, като причинителят следи протичащата преписка сред комерсиалните сдружения и се намесва сега, в който се уговарят изискванията по заплащането. Точно тогава той изпраща преправена банкова сметка. Механизмът на незаконната активност – в България се записва комерсиално сдружение, чийто шеф и притежател е обществено слаб, с капитал например от 2 лв., като процедурата се прави посредством избрани юристи. Откриват се банкови сметки, като  наложително се задейства услугата онлайн банкиране. Паролата се дава от финансови мулета на участниците в проведената незаконна група, те дават айбана на банковата сметка на новоучреденото сдружение на причинителите на компютърните измами, а те го употребяват за замяна на действителната сметка на действителния контрагент на пострадалата непозната компания.
Финансовите мулета били набирани в София и Своге. Сумите, постъпили по български сметки, незабавно се пренареждали в сметки в Китай и Хонконг. Установени са над 90 търговски сдружения, регистрирани в България, чиито сметки са употребявани за пране на пари от компютърни измами. Общият размер на измамите възлиза на  44 млн. евро и 15 милиона $, към 50 излъгани компании са със седалища в Съединени американски щати. Схемата е " ливанската пералня ", добави Явор Колев, началник на профилирания отдел „ Киберпрестъпност “ – ГДБОП.
На 4 декември като са осъществени инспекции на адреси в София, Своге и село ботевградското с. Новачене. Иззети са голям брой таблети, компютърни конфигурации, а от един от обектите – и голям брой копирани персонални документи и банкови карти. Повдигнато е обвиняване на шестимата за пране на пари, следва настояването на непрекъсната мярка за задържане. На един от участниците  е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция “ поради влошено здравословно положение, добави тя.
Групата е извънредно забавна, акцентира основен комисар Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП.  Действията на проверяващите започнаха след получен сигнал от Асоциацията на банките за съмнителни транзакции. Проведени са голям брой оперативно – издирвателни действия, с помощта на които е разкрита незаконната група, като действително за първи път се стига на равнище над действителното муле. В България сме стигнали до хората, които основават компания и откриват опция за изтегляне и прекачване на парите по електронен път и за набиране на финансови мулета. Хората, които хакват мейлите на компаниите са някъде по света, другите стадии от процеса също са отвън наша територия. Жертви на този тип лъжлива финансова скица са станали доста български жители, подадени са и доста тъжби. Тази незаконна активност придобива епидемиологичен темперамент, добави още Спиридонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР