Служители от Министерството на външните работи са готови да стачкуват

...
Служители от Министерството на външните работи са готови да стачкуват
Коментари Харесай

Служители в МВнР спират работа заради ниски заплати


Служители от Министерството на външните работи са подготвени да стачкуват дейно от на следващия ден. Те упорстват за 100% увеличение на най-ниските заплати във ведомството.

От външното ни министерство са изпратили до служебния министър председател искане за 30 на 100 растеж на месечните хонорари като за задачата ще бъдат нужни 8,5 милиона лв..

Предложението за 30% нарастване на заплатите в Министерство на външните работи не удовлетворява чиновниците.

" Това би ни удовлетворило, в случай че годината беше 2020-а или някоя по-ранна, само че на този стадий това по никакъв метод не се вписва в нашите претенции, която са за 100% нарастване на най-ниските заплати в системата. Ние не желаеме единствено нарастване на заплатите, а и на командировъчните средства. От на следващия ден започваме дейно. Ще бъдем на работните си места, това е условие по закон, просто процесът на работа ще бъде прекратен. От централно ръководство над половината от чиновниците са се оповестили в поддръжка на стачните претенции ", обявиха Мартин Колев и Людмил Илиев от Професионалното обединяване на държавните чиновници в дипломатическата работа, предава БНР.

Темата разяснява и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на постоянния си брифинг.

Според него заплатите във ведомството са измежду най-ниските.

" Въпросът е поставян нееднократно и два пъти пред министерството. Проведени са няколко срещи с представители на синдиката. Повдигнатият от тях въпрос е обоснован. Действително в Министерство на външните работи 20-25 година заплатите са едни от най-ниските, което не е целесъобразно, несъмнено. Идеята е тук да се притеглят млади, кадърни, способни кадри…Надяваме се на положително решение на поставения от синдиката въпрос ", уточни Коджабашев. 

Министърът на външните работи е подготвил предложение до служебния министър председател с искане за 30% нарастване на заплатите във ведомството:

" Въпросът е до каква степен финансовата рамка на тоя стадий разрешава избран % на нарастване на заплатите, а че такова нарастване е належащо, това е неоспорим факт ", разяснява Коджабашев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР