Служители на университета на Бирмингам откриха един от най-древните фрагменти

...
Служители на университета на Бирмингам откриха един от най-древните фрагменти
Коментари Харесай

Най-древният фрагмент от Коран е открит в Бирмингамския университет

Служители на университета на Бирмингам откриха един от най-древните фрагменти от Корана, оповестява Военновъздушни сили.

Ръкописът е съхраняван библиотеката на вуза и съвсем един век е лежал на полиците неусетен. Той дружно с хиляди други антични документи от Близкия изток през е предаден на университета от иракския историк Алфонс Минган през 20-те години на ХХ век.

Един от аспирантите на университета се заинтересувал от манускрипта и предложил провеждането на радиовъглероден разбор. Тестовете посочили, че Коранът е написан сред 568 и 645 година

„ Човекът, написал този текст, може да е познавал пророка Мохамед. Вероятно той го е виждал и е слушал неговите проповеди. Той даже може да го е познавал персонално. Дори самата мисъл за това е очарователна “, отбелязва професорът по религиознание Дейвид Томас.

По думите му разнообразни елементи от този Коран са написани на пергамент, камък, палмови листа и козя кожа. Ръкописите са събрани и завършени в книга към 650 година

Както отбелязва професорът, частите от Корана, написани на пергамент, са основани по-малко от 20 години преди гибелта на Мохамед.

„ Тези елементи от Корана са доста близки до актуалния му тип. Това удостоверява версията, че текстът на свещената за мюсюлманите книга е претърпял единствено доста дребни промени или въобще не се е променял “, споделя Томас.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР