Служители на телевизия BiT излязоха с открито писмо до институциите

...
Служители на телевизия BiT излязоха с открито писмо до институциите
Коментари Харесай

След продажбата на BiT - спряха заплатите и новините, собственикът се покри

Служители на телевизия BiT излязоха с намерено писмо до институциите и медиите, в което сигнализират за тежкото положение на медията, откакто тя беше продадена при започване на годината. В него се показва, че е спряло изплащането на заплатите, неотдавна са спрени новинарските излъчвания, а новият притежател на малкия екран бил неоткриваем. Журналистите от BiT упорстват институциите да се намесят за разрешаване на обстановката. 

Ето и цялостния текст на отвореното писмо на работещите в малкия екран:

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от остарялата сентенция, мълчанието значи липса на въздух, а всички знаем какви са следствията от това. Водени от убеждението, че ролята на публицистите е да търсят истината и да приказват, когато тишината буди съмнения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, с цел да срещнем всички с казуса, с който се сблъскваме. Той, за жалост, не е единствено наш.

 

След продажбата на малкия екран при започване на годината новият притежател спря всички излъчвания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна скица. Много от чиновниците бяха освободени. До предходната седмица в ефир се излъчваха само новините. Поради зародил механически проблем към този момент и това не е допустимо.

Информация липсва, притежателят е неоткриваем, а чиновниците не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни даже достъпът ни до него е спрян. Създалата се обстановка предизвика редица въпроси: коя пазарна логичност постанова сходен процес единствено няколко месеца след продажбата; за какво не получаваме съответна информация за протичащото се; за какво телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, несъмнено, има свободата да избира по какъв начин да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на чиновниците и на фона на нарушени трудово-правни връзки.

Настояваме за съответни дейности от страна на управлението на малкия екран и способените органи в страната. Само по този начин ще потвърдим, че България е страна-член на Европейски Съюз, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, значи, че и обществото, и медиите имат доста дълъг път пред себе си, преди да се нарекат същински свободни.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР