Служители на Столична община сътворили недопустим гаф, като уволнили директорка

...
Служители на Столична община сътворили недопустим гаф, като уволнили директорка
Коментари Харесай

Уволнили директор, но след срока за наказание !

Служители на Столична община сътворили неприемлив гаф, като уволнили директорка на детска градина, след приключване на двумесечния период по Кодекса на труда, през който могат да ѝ наложат наказване.

Директора на Детска градина № 151 „ Леда Милева “ в столичния регион „ Оборище “ Мирела Гошкарян е била уволнена от служба на 14 април 2020 година.
Повод за уволнението ѝ станала инспекция в детското заведение, осъществена есента на 2019 година по самодейност на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, по време на която обаче същата отсъствала, заради прилагане на болнични. Открити били документални несъответствия, само че не и финансови нарушавания. Чобанов докладвал през месец ноември 2019 година на Кмета Йорданка Фандъкова за резултатите от инспекцията, като предложил директорката Гошкарян да бъде дисциплинарно осъдена.

На 09 януари 2020 година шефът се върнала на работното си място, като тогава и били изискани писмени пояснения от общината, а няколко дни по-късно тя дала такива.
След това обаче последвало цялостно „ безмълвие “ и безучастие от органите на дисциплинарната власт, когато едвам на 14 април 2020 година Мирела Гошкарян е извикана в Столична община, с цел да и връчат уволнителната заповед.

Интересното в тази ситуация е, че заповедта за уволнението ѝ е издадена навреме от столичния Кмет Фандъкова на 20 януари 2020 година, само че по неразбираеми аргументи връчването се е забавило с към 3 месеца. Кодексът на труда обаче е безапелационен, че служителят е уволнен от момента на връчването на заповедта.

Основното нарушаване тук е, че съгласно чл.194 ал.1 от Кодекса на труда дисциплинарно-наказващият орган има двумесечен период да уволни служителя от момента, в който открие нарушаванията му. Този период не тече, когато служителят употребява отпуск или болнични. В съответния случай за интервала от 09 януари до 09 март 2020 година, Гошкарян е отсъствала единствено два работни дни, затова срокът за налагане на наказването ѝ е бил до 12 март. Както се загатна, по неразбираеми аргументи заповедта на Йорданка Фандъкова не е била връчена до тази дата, заради което уволнението се явява нелегално на официално съображение.

Според юристът на уволнената – пловдивчанинът Кристиан Гьошев това нарушаване е значително и не може да се поправи или оправдае от други обстоятелства.

„ Посъветвах клиентката ми да не избързваме със завеждането на правосъдно дело, а да предприемем изкусен метод като сезираме Кмета на Столична Община госпожа Фандъкова и и съобщим за позволената непоправима неточност от нейните чиновници, с молба да анулира уволнението и да я възвърне на работа. В противоположен случай Съдът ще го стори след избран интервал от n-време, когато общината и всички ние ще платим от джоба си разноските по това дело и шестте заплати с лихвата на уволнената. Тази цялата ангария може да бъде спестена. Госпожа Гошкарян е била шеф 17 години на тази детска градина и в случай че е имала някакви административни пропуски, законът задължава да ѝ бъде указана методическа поддръжка, а не да бъде уволнена непосредствено, изключително когато няма настъпили вреди от установеното. “, съобщи адв.Гьошев.

На въпрос дали въпреки всичко Кметът Фандъкова персонално е известена за случая юристът отговори: „ Подали сме молбата в Столична община с входящ номер. Направил съм си труда да известя персонално разглеждащата я експертна от отдел „ Човешки запаси “, като в детайли и обясних случая поради, че може би не е правист. Също по този начин съм съобщил за случая и на общински консултант от групата на ГЕРБ, чието име нямам позволението да изтъквам, само че съм уверен, че ще стигне до знанието на Кмета. Не съм известявал персонално госпожа Фандъкова по тази причина, защото не желая да я тормозя в такова изключително време за столицата и страната, само че мисля, че подхванатото от мен е задоволително, с цел да избегнем едно дело с авансово явен край. “

Адвокат Кристиан Гьошев съобщи още, че в този тежък стопански интервал за страната ни, като жители би трябвало да се отнасяме отговорно и спестовно към бюджетните средства, а виновниците в администрацията за сходни пропуски би трябвало да понесат своята отговорност – както дисциплинарна, по този начин и морална.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР