Служители на Специалната прокуратура на Република Македония тази сутрин влязоха

Служители на Специалната прокуратура на Република Македония тази сутрин влязоха ...

Кандидатът за почетен консул на България Орце Камчев под прицела на македонската прокуратура.


Служители на Специалната прокуратура на Република Македония тази сутрин влязоха в централата на „Орка холдинг”, която е собственост на най-богатия македонски гражданин Орце Камчев, съобщава БГНЕС.

Проверката е по заповед на съда. В спецакцията участват и представители на Дирекцията за борба с организираната престъпност и корупцията към МВР. До този момент не е ясно дали има задържани.

На 29 август Камчев беше разпитван от Специалната прокуратура. На 13 април тази година от македонското външно министерство съобщиха, че е постъпило искане от София Камчев да бъде назначен за почетен консул, но до този момент няма одобрение от страна на правителството в Скопие.

Камчев е собственик и акционер в множество компании. До февруари 2017 година той един от собствениците на „МПМ” – фалиралата медийна компания, която се разследва от Специалната прокуратура. Тя е най-големият дарител на предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ за местните избори през 2013 г. с над 250 хил. евро. Тогава партията се ръководеше от Никола Груевски.

През 2016 г. „Форбс” определи 46-годишният Орце Камчев като най-богатия македонски гражданин. 

Източник: bnews.bg