Служители на специализираният отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП задържаха 10 български

...
Служители на специализираният отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП задържаха 10 български
Коментари Харесай

ГДБОП задържа 10 български граждани, злоупотребявали с деца онлайн

Служители на профилираният отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП задържаха 10 български жители, злоупотребявали с деца онлайн. Задържаните на територията на цялата страна през месец април и май тази година педофили оказвали нескончаем тормоз и надменно полово изнудване по отношение на своите малолетни жертви /български деца от 7-12г./. В хода на процесуално-следствените дейности от жилищата на задържаните са конфискувани електронни материални доказателства, документиращи незаконната им активност, както и големи количества видео и снимкови материали с насилствени подиуми над деца. Сред част от файловете били налични и такива, в които възрастта на полово измъчваните жертви била под 3години.



От началото на годината чиновниците от профилирания отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП и сътрудниците им от районните звена в страната са провели профилирани интервенции за противопоставяне на онлайн половата употреба на деца в хода на които са открили и задържали 25 мъже. Задържаните са правили главно онлайн контакти с деца посредством обществената мрежа Facebook. Възползвайки се от детската доверчивост и наивност ги изнудвали за срещи онлайн.

Претърсвания и изземвания са осъществени на територията на градовете София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други обитаеми места. В рамките на процесуално-следствените дейности са открити и част от предоставените от децата свои голи фотоси на изнудвалите ги педофили.

Задържаните от началото на годината са на възраст от 22 до 45 години, за осъществените от тях незаконни действия е планувано наказване отнемане от независимост до 6 години.

За последната една година антимафиотите от отдел „ Киберпрестъпност “ на ГДБОП са партнирали на значимо интернационално следствие на над 60 страни, координирано от Интерпол. При провеждането на интернационална интервенция „ Черна китка “ са избавени над 50 деца, жертви на блудствени дейности, които са били предавани онлайн в интернет конгрес, който се хоствал на територията на страната ни. След изземването от страна на ГДБОП на компютърно осведомителните данни от форума и прекратяване на неговият достъп е открито, че в него членували над 60 000 консуматори, които следили онлайн блудствените дейности с жертвите. Част от потребителите на форума били заплатили високи суми за приемане на така наречен „ ВИП “ акаунт, който им давал право да подреждат на лицата, които правят блудствените дейности какво тъкмо да правят с децата по време на онлайн следените полови подиуми.

От ГДБОП молят за повишен наставнически надзор по време на идната лятна почивка.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР