Служители на секретното поделение 29155 на руското ГРУ са участвали

...
Служители на секретното поделение 29155 на руското ГРУ са участвали
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Секретно руско поделение е участвало в отравянето на Гебрев

Служители на секретното отделение 29155 на съветското ГРУ са взели участие в опита за ликвидиране на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев през 2015 година в България. Това написа в. Ню Йорк Таймс в просторен материал, отдаден на звеното. Според изданието чиновници от същото са и Анатоли Чепига и Александър Мишкин, посочени от английските управляващи като причинители на опита за отравяне на двойния сътрудник Сергей Скрипал. Многобройни изявления свързват Денис Сергеев с опита за отравяне на Гебрев. Още преди месеци проверяващият уебсайт Belingcat заяви, че той е идвал у нас под подправената идентичност Сергей Федотов.

Поделение 29155 в действителност е имало много по-сериозна задача – дестабилизация на Европа, твърди Ню Йорк Таймс. Според изданието чиновниците му са били особено подготвени в саботажи и убийства. Звеното работи от десетилетие. Приписват му се опитът за прелом в Черна гора през 2016 година, както и шумните опити за отравяне като този на Скрипал и казусът в България отпреди четири години.

Не е ясно какъв брой постоянно отделение 29155 се активизира, настояват източници на изданието от западните разследващи служби. За задачите му до момента не е говорено, което е показателно за степента, в която съветският президент Владимир Путин употребява смесицата от агитация, дезинформация и хакерски офанзива, наречена „ хибридна война “, с цел да въздейства върху Запада, написа Ню Йорй Тайм.

Базата на поделението се намира в източната част на Москва. Командаването му е поверено на офицера от ГРУ майор Андрей Аверянов. Според Ню Йорк Таймс през 2017 година той е сниман на сватбата на щерка си дружно с Чепига, обвинен за присъединяване в отравянето на Скрипал.

Това отделение на ГРУ от години е интензивно в Европа. Шокиращото е, че руснаците нямат проблем да организират сходни интервенции в страни, които смятат за другарски настроени “, твърди източник на изданието. В обявата се твърди, че западните разследващи служби са почнали да събират повече информация за активността на звеното едвам след опита за отравяне на Скрипал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР