Служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са задържани

...
Служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са задържани
Коментари Харесай

Горски инспектори иззеха 18 нелегални ловни трофея


Служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са арестувани 18 противозаконни ловни титли и 3 броя рога, оповестява Министерство на земеделието и храните. На нарушителя е формиран констативен протокол. Нарушението е открито при осъществяване на взаимна инспекция със чиновници от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи гр. Враца и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца в частен парцел в село Лесура, община Криводол.

От проверяващите е намерено, че в парцела се съхраняват 8 броя ловни титли от сръндак, 10 броя ловни титли от дива свиня, 3 броя единични рога от сръндак и препариран предпазен тип - блатна сова без документи, доказващи техния закономерен генезис. По случая са формирани два констативни протокола. Ловните титли и роговете са конфискувани.

От чиновници от Изпълнителна организация по горите са арестувани моторно транспортно средство и дърва за огрев с неразбираем генезис. Нарушението е установено при осъществяване на рутинни инспекции в горски територии, намиращи се в землището на село Лютаджик, община Враца.

Инспектиращите са спрели за инспекция автомобил без регистрационни номера, с който са се транспортирали към 1,5 пространствени кубически метра дърва за огрев от дъб, немаркирани с контролна горска марка, индустриална или общинска марка. В хода на инспекцията лидерът на транспортното средство не е показал превозен билет, доказващ законния генезис на дървесината. По случая на отговорното лице е формиран акт по Закона за горите, като колата и дървата са арестувани.

За същия интервал от време, от три екипа горски чиновници са тествани общо 106 транспортни средства, натоварени с дървесина на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите - Пазарджик. В хода на инспекциите не са установени нарушавания на горското законодателство.

В интервала 08-11.07.2022 година държавните горски инспектори и Изпълнителна организация по горите са направили 4133 инспекции. Съставени са 57 акта и 31 констативни протокола.

От инспекторите на държавните горски предприятия са осъществени общо 1657 инспекции. През надзор са минали 772 обекта за рандеман на дървесина, 626 транспортни средства, 4 лица ловци, 2 лица рибари и 256 други физически лица. В резултат са формирани 16 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите. Задържани са 11,00 пространствени кубически метра дърва, 3 моторни транспортни средства и 1 моторен трион.

За същия интервал, на територията на страната от горските инспектори от Регионалните дирекции по горите (РДГ) са осъществени 2476 инспекции. Проверени са 215 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 385 обекта за рандеман на дървесина, 858 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 231 рибари и 787 други физически лица. В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча, от чиновниците на РДГ са формирани общо 31 констативни протокола и 41 акта за открити нарушавания на Закона за горите.

Основно откритите, с актове, нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS - устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина и други. Задържани са повече от 10 пространствени кубически метра дърва за огрев, 1 каруца и 1 моторно транспортно средство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР