Служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и Нидерландската полиция, под

...
Служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и Нидерландската полиция, под
Коментари Харесай

Български и холандски спецченгета удариха яко порнографска мрежа, арестуваха бос на компания в Тайланд

Служители на отдел „ Киберпрестъпност “ – ГДБОП и Нидерландската полиция, под управлението на Върховна Касационна прокуратура, участваха в интернационална интервенция. Целта на акцията бе противопоставяне на лица, употребяващи анонимизиращи хостинг услуги, с цел да прикрият незаконната си активност, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Престъпленията били свързани с разпространяване на материали, представляващи полова употреба на деца, даване на интернет запас за осъществяване на други типове киберпрестъпления и пране на пари.

В резултат на взаимните дейности на българските и холандските полицейски управляващи е свален уебсайтът на доставчика на услугите. Преди това било направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. Установени са съответни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи полова употреба на деца, са отвън рамките на Нидерландия и България.

Собственикът на двете компании е задържан в Тайланд, а техническият админ на уеб страницата - на територията на България. Установено е, че админът е обитавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е правил незаконна активност. Той е арестуван на връх Ком, обл. Монтана. Наложена му е непрекъсната мярка за задържане, за екстрадиция за Кралство Нидерландия.

Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като „ Bulletproof hosting services “, и лицата, които ги оферират, играят значима роля при осъществяването на киберпрестъпленита. Този тип услуги дават сървъри за незаконно прилагане за възпрепятстване на правоприлагащите органи. В хода на следствието е открито, че двамата арестувани са били наясно по отношение на наличието, което е хоствано, и все пак не са подхванали дейности за прекъсване на разпространяването.

С реализирането на интервенцията сполучливо е прекъснато тригодишно следствие, конфискувани са сървъри, свързани с две задгранични търговски сдружения, предоставяли хостинг услуги и такива за шерване на данни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР