Служители на отдел Икономическа полиция в ГД Национална полиция са

...
Служители на отдел Икономическа полиция в ГД Национална полиция са
Коментари Харесай

Втора проверка на ремонт в Александровска отива в прокуратурата

Служители на отдел " Икономическа полиция " в Групово дело " Национална полиция " са направили инспекция във връзка със сигнал за подписан от предходното управление на УМБАЛ " Александровска “ ЕАД контракт през 2020 година за ремонт в постройката на една от клиниките. Поводът за това са отпуснати целеви финансови средства от Министерството на здравеопазването, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Заради открити нарушавания, от Министерство на вътрешните работи ще изпратят резултатите от инспекцията към прокуратурата. Ето какво пишат от министерството:

" През декември 2019 година са подписани два контракта за даване на целева дотация за финансови разноски сред УМБАЛ " Александровска " ЕАД и Министерство на здравеопазването, на стойност над 3 млн. лева, като изпълнителят - УМБАЛ се задължава в период до 31 януари 2020 година да организира социална поръчка по Закон за обществените поръчки. На процедура обаче, публичната поръчка е оповестена на 6 февруари 2020 година, а решението за избора на изпълнителите по Закон за обществените поръчки е оповестено на 8 юли - забавяне от съвсем половин година в нарушаване на периода по двата контракта. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили контракт за разходване на упоменатите средства с комерсиално сдружение с предмет строително-ремонтни действия по постройка на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Съгласно контракта, на сдружението е била преведена предплатено сума в размер на 596 620, 94 лева

Същевременно, в интервала от оповестяването на публичната поръчка на 6 февруари 2020 година до 18 декември 2021 година, от УМБАЛ не са били подхванати дейности за приемане на нужните строителни бумаги за осъществяване на подписания контракт и ремонтни действия не са стартирани.

Установеното нарушаване на периода по подписаните контракти с Министерство на здравеопазването постанова средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. Министерство на здравеопазването е изискало от УМБАЛ " Александровска " ЕАД в едномесечен период да възвърне напълно преведените финансови средства по двата контракта. На настояването на УМБАЛ комерсиалното сдружение - Изпълнител да възвърне преведения задатък в размер на 596 620, 94 лева е получено несъгласие с мотив, че неизпълнението е по виновност на Възложителя, защото Изпълнителят е имал подготвеност да извърши ремонтните действия.

Във връзка с откритите по документи обстоятелства, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за формиране на досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 219 от Наказателен кодекс.

В рамките единствено на седмица това е втора завършена от ГДНП инспекция, обвързвана с УМБАЛ " Александровска ". Припомняме, че при първата инспекция заключението на проверяващите бе че е налице съображение за започване на досъдебно произвеждане по член 219 от Наказателен кодекс за подписване на неизгодна договорка и занемареност и член 282 от Наказателен кодекс за непозволено облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните действия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР