Служители на Община Девня спасиха розов пеликан, забелязан да бедства

...
Служители на Община Девня спасиха розов пеликан, забелязан да бедства
Коментари Харесай

Общинари в Девня спасиха бедстващ розов пеликан

Служители на Община Девня избавиха розов пеликан, видян да бедства в региона на пречиствателната станция в кв. „ Река Девня “.

Сигнал за очевидно изнемощялата и умърлушена птица, която е от предпазен тип, подал внимателен жител на телефона на Дежурния по община. Това написа на фейсбуг групата " Девня - антична и съвременна ".

По предписание на краткотрайния кмет Донка Йорданова е основана организация за избавяне на пеликана.

Общински еколози, отпред с инж. Николай Корназов, са посетили региона на пречиствателната станция, където са осъществили полеви обзор на водоплаващата птица. От него станало ясно, че тя е с издут крайник и се придвижва доста мъчно.

Малко по-късно пеликанът е превозен до избавителния център във варненския зоопарк, където би трябвало да бъде оздравял и пуснат назад в природата.

Междувременно на общинските еколози е предоставено да проверяват аргументите за пострадването на птицата, като към този момент не се изключва нито една допустима версия.

В землището на община Девня има дребна колония пеликани, които гнездят в блатистата околност „ Балтата “ при вливането на река Девненска в Белославското езеро.

В България розовият пеликан е извънредно рядка птица, включена в Червената книга като липсващ тип. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР