Служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в различни градове на

...
Служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в различни градове на
Коментари Харесай

Служители на НЗОК протестират за заплати и още персонал. Заплашват да спрат плащанията на фонда

Служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в разнообразни градове на страната излязоха в понеделник на митинги с искане за нарастване на заплатите им и обезпечаването на още 200 щатни бройки в системата, които да поемат дейностите по администрирането на помощните средства за хората с увреждания, които от 1 юли към този момент ще са в пълномощията на здравния фонд вместо на Агенцията за обществено подкрепяне.

Работещите в НЗОК упорстват настояванията им да залегнат в актуализацията на бюджета, в противоположен случай заплашват да спрат заплащанията към договорните сътрудници: лекари, лечебни заведения, аптеки, лаборатории.

В плана за актуализация на бюджета на НЗОК е залегнало разкриването на спомагателни 100 щатни бройки личен състав, който да се занимава със заявките, връзка с пациенти, обработка на доклади и други действия, свързани с превхлърлянето на помощните средства за хората с увреждания. За задачата с актуализацията се заделят 4 млн. лв. за разноски за личен състав до края на годината. Според хората в системата, обаче, те не са задоволителни. Предвидени средства за нарастване на заплатите в актуализацията няма.

Служителите на НЗОК желаят нарастване на брутните заплати с 200 лева В момента брутните заплати са сред 1000 и 1200 лева, има и такива под 1000 лв.. От синдиката на административните чиновници “Подкрепа “ разясниха, че работещите в НЗОК са експерти с висока подготовка, които управляват и управляват бюджет от 6 милрд. лв. и те няма по какъв начин да одобряват за обективна оценка на техния труд възнаграждение от 1000 лева или 1200 лева бруто.

Д-р Атанас Баев, който лекар-контрольор в РЗОК Бургас разяснява, че през тази година не е имало осъвременяване на заплатите им, както е планувано в Закона за здравния чиновник.

Служители на РЗОК-София излязоха на едночасов митинг със същите претенции, като по данни на синдиката 80% от всички чиновници са се присъединили в него.

За да се изпълнят настояванията на чиновниците на НЗОК са нужни спомагателни 10 милиона лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР