Служители на НАП са запечатали ударно част от автомивките на

Служители на НАП са запечатали ударно част от автомивките на ...

Удар! НАП спипа нагла схема за много пари на автомивки в Бургас.


Служители на НАП са запечатали ударно част от автомивките на самообслуване в Бургас, информира flagman.bg.

Служители на агенцията са влезли в обектите на изненадващи проверки и са установили груби нарушения в отчитането на фискалната дейност на собствениците.

По първоначална информация само от началото на седмицата кепенци за срок до 30 дни са затворени 3 автомивки с между три и четири автомата, работещи с водна струя под налягане. 

Става въпрос за обектите, известни на гражданите като "левчета", в които клиентите пускат монети в специално устройство, което на свой ред им дава достъп до водна струя под високо налягане за определено време – обикновено около 4-5 минути.

Нарушенията са не че автомивките не са издавали касови бележки, а че въпросните устройства не са изпращали данни към мрежата на НАП-Бургас, работили са изцяло в сивия сектор.

„От началото на лятната кампания от служители на Фискален контрол-Бургас и ТД на НАП са извършени над 5000 проверки. Това е част от нашите активни контролни дейности.

Ние не правим разлика между обектите, които проверяваме – за нас е важно те да спазват законите и да отчитат приходите си. За същия този период над 10 автомовки са били затворени. Важно е да се учотчни, че това не е някаква специализирана наша акция, а част от ежедневната ни дейност“, уточниха от НАП-Бургас. 

Факт е, че голяма част от автомивките на самообслужване в Бургас използват монетници, за да предлагат услугата си. Оказа се, че левчетата, които те получават от клиентите си, остава неотчетени. Подозренията са за укриване на десетки хиляди левове.

По непотвърдени данни един автомат печелил средно по 100-120 лева на ден, ако е било дъждовно преди това - доста повече. В автомивките на самообслужване обикновено има по три машини. Т.е. - прикритият дневен оборот е минимум 300 лева, около 8-9 хил.лева на месец. Разходите не са толкова сериозни, защото обикновено тези обекти използват сонди, а препаратите са най-евтините на пазара.

Източник: blitz.bg