Служители на МВР започват обход на всички хора с психични

...
Служители на МВР започват обход на всички хора с психични
Коментари Харесай

МВР започва обход на психично болните

Служители на Министерство на вътрешните работи стартират обход на всички хора с психологични отклонения у нас, изключително на тези, които не са били приети в болница и не се водят на доклад в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при нужда ще подават сигнал до съответната институция в случай че виждат някой проблем.Това е записано в глава трета от Плана за осъществяване на Стратегията за предварителна защита на престъпността 2019-2020 година на Министерство на вътрешните работи.

Още в първата точка е подложен период към Главна дирекция „ Национална полиция “ и по-скоро към подразделенията ѝ по области „ да се реализира дейна превантивна активност и систематичен надзор на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи субстанции, както и над тези, страдащи от психологични болести, които не са настанени в съответните болнични заведения “. Това би трябвало да стане до края на тази година.

Според информация на „ Монитор “ концепцията е кварталните служители на реда да минават от време на време през домовете на хората, които могат да основат риск за обществото. Това са главно жители с психологични болести, които тормозят родителите и фамилията си както и такива, които редовно се напиват. Именно те влизат в рисковите групи, които правят тежки закононарушения сходно на това в Нови Искър от преди няколко дни. Там 26-годишният Георги, който имал психологично заболяване, което обаче не било диагностицирано по надлежния ред, мазета цялото си семейство предходната седмица. Младият мъж посече с дребна секира майка си, татко си, баба си и брат си в фамилната им къща в неделя вечерта. От изказване на прокуратурата ден по-късно стана ясно, че е имало данни за негови визити при психиатър. Нямало информация обаче да му е било назначено някакво лекуване или да са му били изписани медикаменти, с които да управлява положението си.

Именно, с цел да се избегнат още сходни случаи, от Министерство на вътрешните работи към този момент са разписали разпореждането за периодически обход на такива проблематични фамилии. „ Основна информация за тези хора имат точно кварталните служители на реда. Те познават контингента по регионите си. Идеята е те да ги посещават на избран интервал от време. Най-малкото, в случай че виждат нещо подозрително, ще могат навреме да реагират или да подадат сигнал до съответната институция “, изясняват от Министерство на вътрешните работи.

В края на предходната година пък стана ясно, че към 20 % от хората в България страдат от психологични разстройства Това заяви проф. доктор Христо Кожухаров, началник на катедрата по психиатрия и здравна логика на психиката в Медицинския университет и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ „ Света Марина “ във Варна. От думите му тогава стана ясно, че най-големите провокации пред психологичното здраве на българина са стресът, неналичието на прочувствена просвета, неналичието на табиет за търсене на навременна помощ от психиатър, заради предубеждения, дефицита на средства за психологично здраве, неналичието на добре развита мрежа за доболнична помощ и неналичието на експерти в някои райони. Три % от хората с сходни проблеми пък правят тежки закононарушения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР