Служители на МВР поемат изцяло контрола върху шума в заведенията

...
Служители на МВР поемат изцяло контрола върху шума в заведенията
Коментари Харесай

Валери Симеонов във Варна: Полицията поема изцяло контрола над децибелите в заведенията

 Служители на Министерство на вътрешните работи поемат напълно контрола върху шума в заведенията и комерсиалните обекти в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа. Това заяви във Варна депутатът Валери Симеонов по време на работна среща на регионалния съвещателен съвет по туризъм, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Срещата бе на тематика " Летен туристически сезон - 2019 в подтекста на промените в нормативната уредба “.

" Новината е, че Законът за отбрана на околната среда от шума е към този момент в деяние. Изискванията във връзка с Министерство на здравеопазването в светлата част на денонощието остават същите. Промяната е само в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които трансформират предназначението си. Те ще би трябвало да минат шумоизмерване на изолацията си. 

Новият миг в закона касае най-вече нощните часове. В този период контролът се поема напълно от чиновници на Министерство на вътрешните работи ", сподели Валери Симеонов.

Той съобщи, че инспекциите, осъществявани взаимно от чиновници на Национална агенция за приходите, РЗИ и полицията през 2017г. и 2018 година са дали своите дисциплиниращи резултати и съгласно неговите наблюдения изключително в Бургас, внезапно са намалели сигналите на тел. 112 във връзка с високите децибели в заведенията. 

Намалели и нарушаванията касаещи провеждането на празници навън като цигански сватби и кръщенета. Те били изнесени към този момент най-вече по села и махали, добави Симеонов. Очаква се министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица да подпише заповедта и измененията да влязат публично в действие. 

" Досега имаше разминаване на отговорностите, измененията ще облекчат съществено институциите, ще спестят ненужно размотаване и координиране. Служители на РЗИ и Национална агенция за приходите ще си спестят конфликтите с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са оптимално опростени ", добави още Валери Симеонов. 

По време на срещата комисар Илиян Илиев, шеф на отдел " Охранителна полиция " във Варна, заяви, че и за Варна сигналите по отношение на нарушаването на нощната тишина са намалели. За сметка на това зачестили сигналите, подавани за звук на детски площадки и пред жилищни блокове. Общо 79 сигнала са подадени от началото на годината до момента. Изготвени са 260 предупредителни протокола, издадени са 16 разпоредби, добави комисар Илиев. 

От РЗИ-Варна пък оповестиха, че от 1 юни до момента са подадени в здравната ревизия 9 тъжби за нарушение на шума в заведения и навън. 

Една от жалбите засягала заведение във " Владиславово ", останалите били против високи децибели в заведенията " Пунта кан ", " Хоризонт " и дискотека " Порте " на Морска гара. Въпреки отдалечеността на последното от центъра на Варна, против шума от него се жалвали живеещи наоколо до басейн " Приморски ". 

От РЗИ допълниха в доклада си, че тази година пробите от началото на сезона посочили, че положението на морската вода по варненските плажове е положително и няма мотив за терзания измежду плажуващите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР