Служители на Кока-Кола в България събраха повече от 750 чувала

...
Служители на Кока-Кола в България събраха повече от 750 чувала
Коментари Харесай

1000 доброволци на инициативата „Моят зелен град“ почистиха над 30 км крайбрежни зони

Служители на Кока-Кола в България събраха повече от 750 чувала с боклуци в 14 обитаеми места

Доброволците в самодейността „ Моят зелен град " почистиха над 30 км повърхност към водни басейни в 14 обитаеми места в цялата страна. В 12-тото издание на „ Моят зелен град " се включиха над 1 000 чиновници на Кока-Кола в България дружно със своите фамилии и другари. Инициативата бе проведена в поддръжка на идния Световен ден за разчистване и в партньорство с акцията „ Да почистим България дружно ".

Доброволците събраха общо над 750 чувала с боклуци, с цел да предпазят водните басейни на България от замърсяване. Най-голямата група от тях почисти територията към езерото Панчарево, реновира стадиона на с. Кокаляне и засади дървета и цветя в региона.

„ Като водеща компания на българския пазар, нашата роля е да демонстрираме положителните образци и практики за опазването на природата и ресурсите на страната. През последните години предприехме редица ограничения за оптимизация на индустриалните ни процеси в тази посока. Увеличихме преработването на отпадъците в нашите индустриални центрове с 24% и към 2018 година този % е 95%. За последните 7 години намалихме потреблението на вода с 5%, което се равнява на 29 милиона литра вода годишно. Това количество е задоволително за потреблението на 800 българи в границите на 1 година. " показа Юрг Буркхалтер, изпълнителен шеф на Кока-Кола ХБК България.

Инициативата „ Моят зелен град " се провежда 12 следващи години от Кока-Кола в партньорство с Екопак България. През 2019 година тя цели да разпространява изгодата от разделното събиране на отпадъците и тяхното преработване. Кампанията е в поддръжка на световния ангажимент на системата на Кока-Кола за „ Свят без боклуци ", чиято цел е до 2030 година да бъдат събирани и рециклирани същото количество опаковки за еднократна приложимост, каквото е осъществено на пазара от компанията.

„ Като част от уговорката ни, с изключение на да съберем еквивалента на създадените от нас РЕТ бутилки и кенове, работим интензивно да създадем всички други типове опаковки в портфолиото ни 100% рециклируеми, както и да вложим назад най-малко 50% рециклирани материали за тяхното произвеждане. Най-голямата ни упоритост е да вдъхновим повече хора да повярват в разделното събиране на отпадъците и по този начин да спомогнат за увеличението на количеството рециклирани такива. Силно имаме вяра в кръговата стопанска система, в която материалите се употребяват неведнъж, а пластмасата, стъклото и алуминият разрешават това. Вярваме мощно, че това е изцяло допустимо в България и ще работим интензивно в тази посока, " добави Евелин Де Лирснайдер, изпълнителен шеф на Кока-Кола България.

Тази година акцията „ Моят зелен град " към този момент преобрази 10 спирки от градския превоз в София, в които бяха вградени специфични контейнери за разделно събиране на пластмасови боклуци. С количествения еквивалент на събраната пластмаса ще бъдат създадени първите в България 3D принтирани пейки от рециклирана пластмаса, които ще бъдат сложени в един от централните паркове в града.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР