Служители на Интерпол съвместно с властите в Германия, Ирландия и

...
Служители на Интерпол съвместно с властите в Германия, Ирландия и
Коментари Харесай

Интерпол разкри международна измама с медицински маски за над 2 млн. евро

Служители на Интерпол взаимно с управляващите в Германия, Ирландия и Нидерландия разкриха незаконна скица за съвсем 2,4 млн. евро, обвързвана с продажбата на маски за немските медици в разгара на пандемията от ковид, заяви през днешния ден на уеб страницата си пресслужбата на интернационалната полицейска централа, представена от ТАСС.

В незаконната скица били употребявани хакнати имейли, измами с предплата и пране на пари, се изяснява в известието.

По данни на Интерпол немските здравни органи през март, търсейки медицински маски, се свързали по електронната поща с компания в Испания, която твърдяла, че разполага с 10 млн. броя търсени медицински произведения. Компанията не могла да достави маски, само че насочила германците към снабдител в Ирландия, който би могъл да извърши поръчката.
Откриха 37 500 контрабандни маски и огромно количество етикети на международни марки на " Капитан Андреево " Те са открити в камион, който е превозвал артикули от Турция за Унгария
С ирландската компания бил подписан контракт за доставката на 1,5 млн. маски, които трябвало да бъдат доставени от Нидерландия с 52 камиона с полицейски конвой.

Купувачите внесли предплата от 1,5 млн. евро, обаче в последния миг ирландската компания декларирала, че не е получила заплащането и споделила, че би трябвало да се преведат още 880 хиляди евро и на доставчика в Нидерландия, с цел да се реализира договорката. Но и по-късно маските не били доставени в Германия.

При оперативното следствие нидерландските управляващи съумели да проследят въпросните 880 000 евро, сякаш преведени на доставчика в Нидерландия. Голяма част от тези пари се оказали преведени в английска банка на сметка, обвързвана с Нигерия. Изяснило се, че мошениците основали копие от уеб страницата на действително съществуваща в Нидерландия компания за задачата на своята скица.
Откриха 148 000 защитни маски в камион с облекла, чанти и обувки Според показаните документи той е превозвал турски артикули за Словакия
По делото са арестувани двама обвинени в Нидерландия, само че евентуално злосторниците, забъркани в това закононарушение, са повече.

" Задържаните по делото въобще не са свързани с производството на здравно съоръжение, те са просто опитни мошеници, разкрили опция да завоюват от епидемията от ковид ", означи генералният секретар на интерпол Юрген Щок, представен от ТАСС.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР