Служители на ГДБОП, съвместно със следователи от отдел "Следствен" и

...
Служители на ГДБОП, съвместно със следователи от отдел "Следствен" и
Коментари Харесай

Разбиха пирамида за криптовалута с офис в София


Служители на ГДБОП, взаимно със следователи от отдел "Следствен " и под управлението на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в интернационална интервенция за обезвреждане на огромна пирамидална конструкция за измами с комерсиална цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари посредством основаване и разпространяване на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Екипът, в който вземат участие и чиновници на ДАНС, се присъединил в интернационалното следствие въз основата на интернационална поръчка за правна помощ от прокуратурата в немския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 година В работата по осъществяване на правосъдната поръчка интензивно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

В рамките на настояването на немската прокуратура са подхванати съответни процесуално-следствени дейности на територията на България по отношение на българско комерсиално сдружение и свързани с него лица, в това число две българки с немско поданство.

Разследващите открили местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги компании, употребявани от интернационалната незаконна организация. На 17 и 18 януари 2017 година, в наличието на представители на Европол и немските проверяващи органи, са претърсени офисите на българското комерсиално сдружение, както и на още 14 други компании. Иззети са голям брой материални доказателства, в това число сървъри. До момента са разпитани 50 души като очевидци.

В рамките на интернационалното следствие е изяснено, че записано в Обединените арабски емирства (ОАЕ) сдружение работи посредством стотици свързани с него компании на 4 континента. То вкарва разплащания с уанкойн (по сходство на криптовалутата биткойн). В Германия и в други страни разпространяването на уанкойни е неразрешено. Според локалните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, посредством което се заобикаля локалното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има подозрения, че посредством схемата "уанкойн " може да се финансират проведени незаконни групи и терористични организации.

Българското сдружение, чийто офис се намира на столичния пл. "Славейков ", е изпълнявало функционалностите на в действителност търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, основана от записаната в ОАЕ компания. В момента активността на свързани с нея сдружения се проверява още в Англия, Ирландия, Италия, Съединени американски щати, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и доста други страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР