Служители на Европейския съюз и Великобритания ще подновят преговорите за

...
Служители на Европейския съюз и Великобритания ще подновят преговорите за
Коментари Харесай

В деня преди решаваща среща на ЕС сделката за Брекзит може да се окаже възможна

Служители на Европейския съюз и Англия ще възобновят договарянията за Брекзит тази заран с вяра да реализират договорка, която да може да бъде контрактувана от водачите на основна среща на върха в четвъртък, съобщи Би Би Си.

Премиерът Борис Джонсън ще уведоми кабинета си за напредъка на договарянията, които продължиха през нощта. Във вторник се появи информация, че договорката е покрай споразумяване на фона на отстъпки на Обединеното кралство за ирландската граница.

" Даунинг стрийт " обаче сподели, че " би трябвало да се свърши още работа ". След като диалозите завършиха във вторник от там обявиха, че полемиките са били " градивни " и е бил реализиран прогрес.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние ще осведоми страните членки за договарянията по-късно.

Джонсън е изправен пред конкуренция с времето за реализиране на договорка за Брекзит преди двудневната среща на водачите на Европейски Съюз. Тя е основна, тъй като съгласно признато предишния месец законодателство Джонсън е длъжен да изиска от блока отсрочване на Брекзит, в случай че договорката не бъде утвърдена до събота. Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейски Съюз в 23 часа по Гринуич и министър председателят неведнъж настоя, че няма да желае пролонгация.

Но с изключение на да реализира договорка с Европейски Съюз тази седмица, Джонсън се нуждае и от поддръжка в Народното събрание, който би трябвало да утвърди съглашението. Подобна поддръжка зависи от препоръчаната от Англия опция на защитния механизъм за ирландската граница – мярката, целяща да предотврати появяването на " твърда " граница на остров Ирландия.

Вчера Арлийн Фостър, водач на северноирландската Демократична юнионистка партия, сподели, че тя не може да одобри проекти за митническа граница в Ирландско море, която би значела, че Северна Ирландия ще бъде третирана друго от останалата част на Обединеното кралство.

По думите на водача на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог има задоволително гласове за утвърждението на договорката.

Отстъпките

" Гардиън " отбелязва, че Борис Джонсън наподобява е на прага на договорка за Брекзит след огромни отстъпки пред настояванията на Европейски Съюз за ирландската граница. Според високопоставени европейски и английски източници чернова на текста на съглашението може да бъде оповестена в сряда, в случай че " Даунинг стрийт " даде " зелена светлина ".

Смята се, че договарящите екипи са постигнали кардинална сделка, че ще има митническа граница в Ирландско море. Подобно съглашение бе несъмнено от предходния министър ръководител Тереза Мей като договорка, която никой английски министър председател не може да одобри.

Източник евроскептик разяснява, че такава сделка ще бъде доста сложна за преглъщане от северноирландските юнионисти.

Дипломатически източник сподели за съглашението, че " Северна Ирландия ще бъде де юре в митническата територия на Обединеното кралство, само че де факто в тази на Европейския съюз ".

По-рано във вторник Мишел Барние бе дал на Джонсън краен период до среднощ да отстъпи пред настояванията на Европейски Съюз и да се съгласи с митническа граница в Ирландско море. По думите му началната точка за договорка ще бъде защитен механизъм единствено за Северна Ирландия, който ще остави провинцията в единния пазар на Европейски Съюз за артикули и ще сътвори митническа граница в Ирландско море.

В телефонен диалог с Джонсън във вторник френският президент Еманюел Макрон призна, че има подтик към договорка, само че не изключи да се наложи " техническо " отсрочване на Брекзит след 31 октомври.

Барние означи, че Англия се е отказала от първичната си концепция, която щеше на процедура да даде на северноирландския парламент право на несъгласие за приемането и оставането в действие на споразуменията за отбягване на " твърда " граница. Според новите хрумвания болшинство от националисти и юнионисти ще би трябвало да даде единодушието си на по-късен стадий.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (763)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР