Служители на американската авиокосмическа корпорация "Спейс Екс" (SpaceX) на мултимилиардера

...
Служители на американската авиокосмическа корпорация "Спейс Екс" (SpaceX) на мултимилиардера
Коментари Харесай

Най-богатият човек в света - визионер или самовлюбен мизантроп

Служители на американската авиокосмическа корпорация "Спейс Екс " (SpaceX) на мултимилиардера Илон Мъск неотдавна са определили неговите обществени изяви като "честа причина за комплициране и терзание " на хората, които работят в компанията. Тези изказвания са изразени в писмо за служебно прилагане, изпратено до мениджърите на компанията, заяви Ройтерс.

Малко по-късно минимум петима чиновници, свързани с писмото, са уволнени, разкри осведомителната организация, която се базира на представители на "Спейс Екс ", осведомени с решението, заяви Си Ен Ен.

Тук поражда въпросът - кое е същинското лице на Мъск - визионер, угрижен за бъдещето на човечеството или най-богатият човек в света, който се интересува най-много от личното си его и от нарастването на благосъстоянието си?

Скандали в "Спейс Екс "

Писмото на недоволните чиновници на "Спейс Екс " и последвалите уволнения са следващия скандал към Илон Мъск, който на 28 юни навърши 51 години.

"Спейс Екс " би трябвало бързо и изрично да разграничи своя корпоративен бранд от обществения облик на Илон. Ръководителите на компанията би трябвало да поемат обща отговорност за превръщането на "Спейс Екс " в мечтано от всички място за работа. Те би трябвало да не си затварят очите, пред която и да е демонстрация на недопустимо държание ", се споделя в откритото писмо до ръководителите на "Спейс Екс ", забелязано от Ройтерс.

В края на май Мъск отхвърли и иронизира посредством известие в обществената мрежа "Туитър " (Twitter) хипотетично обвиняване от страна на някогашна стюардеса на негов частен аероплан, че през 2016 година я подложил на полов тормоз.

"Той постоянно не осъзнава, че нещата, които споделя, може да обиден другите ", разяснява чиновник на "Спейс Екс ".

"Като наш основен изпълнителен шеф и най-изявен представител, с всяко свое известие в "Туитър " Илон на процедура приказва от името на цялата компания ", се споделя в писмото на група недоволни чиновници.

В отговор президентът на "Спейс Екс " и основен действен шеф на корпорацията Гуен Шотуел е изпратила електронно писмо за служебно прилагане, в което се споделя, че компанията е провела следствие и е "прекратила договорите на група чиновници, които са били забъркани ", написа в. "Ню Йорк таймс ". Ройтерс не може да удостовери тази информация от самостоятелни източници.

Шотуел, която координира и управлява оперативната активност на "Спейс Екс ", е декларирала, че ще наложи политика на "нулева приемливост " към всяка демонстрация на тормоз над чиновниците на компанията, осведоми Ройтерс.

Агенцията подчертава и върху триумфите на корпорацията "Спейс Екс ". Тя е учредена от Мъск през 2002 година и има централна роля в галактическата стратегия на Съединени американски щати.

"Спейс Екс " се трансформира в единствената компания, която може да изведе в орбита астронавти на Американската галактическа организация (НАСА) от територията на Съединени американски щати и да ги транспортира до Международната галактическа станция (МКС).

След възобновяването на пилотираните полети към МКС от американска територия през 2020 година, девет години след прекъсването на полетите на совалките, НАСА разчита единствено на галактическите кораби "Драгън " (Dragon) на Илон Мъск.

"Спейс Екс " възнамерява пилотирани полети до Луната, а по-късно и до Марс. През февруари Мъск изрази "силната си убеденост ", че новият му галактически транспортен съд "Старшип " (Starship), предопределен за пътувания до Луната и Марс, ще доближи околоземна орбита за първи път през тази година.

Освен това "Спейс Екс " е една от двете компании, на който Пентагонът разчита, да извеждат в орбита американските военни и шпионски спътници, написа Ройтерс.

Проблеми и в "Тесла "

Илон Мъск се сблъсква със съществени проблеми и в още една от главните си компании - американският производител на електрически коли "Тесла " (Tesla).

Новите фабрики на "Тесла " в Германия и в американския щат Тексас губят "милиарди долари ", декларира Мъск в изявление, оповестено в края на юни. Компанията се бори и с провокации в завода си в китайския мегаполис Шанхай. Там последните коронавирус ограничавания са предизвикали големи индустриални усложнения, твърди предприемачът.

Той акцентира проблемите с световните вериги за доставки в автомобилния бранш като причина за сериозните усложнения в заводите на "Тесла ".

Мултимилиардерът отбелязва, че сега се е концентрирал върху активността на автомобилостроителната компания, с цел да може тя да избегне банкрут.

Преди дни почитан представител на немските профсъюзи разгласи, че "Тесла " ще би трябвало да увеличи заплатите, с цел да притегли чиновници и служащи за новия си цех край Берлин.

Наемането на личен състав за по този начин наречената "Гигафабрика " в Грюнхайде, която стартира работа през март тази година, не върви по проект. Това се споделя в изказване на Биргит Дийц, началник на представителството на най-големия немски синдикат "И Ге Метал " (IG Metall) за федералните провинции Берлин, Бранденбург и Саксония.

"Тесла " желае да наеме към 12 000 души до края на тази година. За да реализира тази цел, управлението на компанията би трябвало скоро да усили трудовите хонорари ", отбелязва Дийц. Тя прибавя, че в профсъюза са получили недоволства от сегашни чиновници в завода на "Тесла ", че компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които желае да назначи. Поради това разликата в заплатите на квалифицираните служащи може да доближи до съвсем 20 %. Тази процедура заплашва "да наруши положителните взаимоотношения в предприятието ", предизвестява профсъюзният водач.

От другата страна на океана, някогашни чиновници на "Тесла " в Съединени американски щати заведоха правосъден иск против корпорацията. Те настояват, че решението на управата на компанията да предприеме всеобщи съкращения нарушава федералното законодателство, тъй като не е отправила 60-дневно предупреждение за уволненията.

Съдебният иск е заведен в щата Тексас от двама някогашни служащи, които настояват, че са били уволнени от "Гигафабриката " на "Тесла " в Спаркс, щата Невада. В желае се споделя, че от завода са съкратени повече от 500 души.

В началото на юни Мъск написа в имейл до управлението на "Тесла ", забелязан oт Ройтерс, че "има доста неприятно чувство за положението на стопанската система ", заради което ще се наложи да бъдат подхванати съкращения.

Преди дни предприемачът заяви, че през идващите месеци ще бъдат съкратени сред 3 и 3,5 % от чиновниците на "Тесла ". Мъск посочи, че ще бъдат уволнени към 10 % от административните и по-високо квалифицирани чиновници, до момента в който броят на заводските служащи в дълготрайна вероятност ще се усилва. Към началото на годината в "Тесла " са работели малко под 100 000 души.

Наскоро президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че казусът може да е в ръководството на самата компания.

"Докато Илон Мъск приказва, във "Форд " доста усилват вложенията си. Мисля, че "Форд " влага от ден на ден в производството на нови електрически транспортни средства. Назначиха още 6000 души на работа ", разяснява Байдън, представен от Си Ен Би Си.

"Така че, нали знаете, искам му доста шанс в пътуването до Луната ", означи саркастично Байдън.

Мъск отговори в "Туитър " с "Благодаря, господин Президент ", добавяйки откъс от изказване на НАСА от 21 април, че е избрала неговата компания "Спейс екс " за първия пилотиран полет до Луната от 50 години.

Това не е първата замяна на язвителни реплики сред Байдън и Мъск в общественото пространство. Мултимилиардерът постоянно насочва язвителни послания в "Туитър " към президента на Съединени американски щати, в които се оплаква, че не получава самопризнание за достиженията си.

Наскоро Мъск съобщи, че няма повече да гласоподава за Демократите в Съединени американски щати, които съгласно него са се трансформирали в "партия на разделянето и омразата ". Освен това той сподели, че ще възвърне достъпа на някогашния американски президент Доналд Тръмп до обществената мрежа "Туитър ", откакто получи контролния пакет от акциите на корпорацията. Байдън е представител на Демократическата партия на Съединени американски щати, а Тръмп на Републиканската.

Медийна драма към "Туитър "

В същинска медийна дъвка се трансформира необятно разгласената оферта на Илон Мъск за придобиване на американската софтуерна компания "Туитър " (Twitter Inc.), притежател на едноименната обществена мрежа.

В началото на април беше оповестено, че Мъск е придоил 9,2-процентов дял от компанията за към 3 милиарда $ и ще бъде назначен в борда на шефовете на "Туитър ".

Последва изказване, че е реализирано съглашение мултимилиардерът да закупи за 44 милиарда $ контролния пакет от акциите на софтуерната корпорация.

Мъск засипа медиите с мнения по какъв начин ще промени една от най-големите платформи за връзки в света, по какъв начин ще я ръководи и т. н.

Изведнъж ексцентричният мултимилиардер обаче разгласи, че може да се отдръпна от договорката.

Той съобщи, че тя стопира, до момента в който управлението на "Туитър " не потвърди обществено, че подправените профили в обществената й мрежа са по-малко от 5 % от всички консуматори на платформата. Това е значим знак, който демонстрира до какъв брой души действително доближават рекламите, които се разгласяват в "Туитър " и които образуват главния дял от облагите на корпорацията.

Наскоро в. "Вашингтон пост " заяви, че от "Туитър " възнамеряват да дават на Мъск цялостен достъп до своята вътрешна база данни, която включва информация за сметките, които имат достъп до платформата.

Преди дни обаче Си Ен Би Си оповестил, че мултимилиардерът е съобщил за още проблеми, които стопират договорката по придобиване на контролния пакет от акциите на софтуерната компания.

Мъск е признал, че среща компликации при обезпечаването на заемите, с които да финансира многомилиардната договорка. Той може и да е най-богатият човек в света, само че по-голяма част от благосъстоянието му е вложено в акциите на компанията "Тесла ". Мъск продаде част от тях и ще подсигурява с друга част заеми в размер на милиарди, с цел да заплати за "Туитър ", отбелязва Си Ен Би Си.

Друг проблем, пред който е изправена договорката, е условието тя да бъде утвърдена от акционерите в "Туитър ". Дали Мъск ще получи поддръжката им към момента не е ясно. Очаква се те да гласоподават в края на юли или при започване на август. В края на май част от акционерите заведоха правосъдно дело против бизнесмена и против ръководителите на самата компания. Те ги упрекват в безредни дейности при реализирането на договорката, заради което борсовите цени на акциите на "Туитър " се трансформират внезапно, отбелязва Си Ен Би Си.

Илон Мъск - визионер или тесногръд паралия

Кой е Илон Мъск? Някой го считат за визионер, който прави огромни и значими каузи в името на човечеството. Други са уверени, че той е самовлюбен паралия, който самичък си е избрал ролята на избавител на човечеството, само че в действителност не се интересува от другите хора, а единствено от себе си и от своето благосъстояние. Дали това е по този начин - всеки може да си отговори самичък, само че едно е несъмнено - този мъж, роден в ЮАР и основал корпоративни империи в Съединени американски щати, е надарен и доста упорит човек. Не може да се каже сигурно, дали триумфите му не са замъглили трезвата му визия за действителността, само че едно е несъмнено - медийните изяви на Мъск му построяват един безреден обществен облик.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР