Смъртоносна стрелба във влак в Индия: Какво да знаете

...
Служител на индийската железопътна служба е арестуван, след като се
Коментари Харесай

Служител на индийската железопътна служба е арестуван, след като се предполага, че е открил огън и е убил четирима души на борда на експресен влак между Мумбай и Джайпур.

Ето какво трябва да знаете за инцидента:

Какво се случи във влака?

Обвиняемият е идентифициран като Четан Сингх, полицай в Индийските железопътни сили за защита (RPF), според полицията.

Твърди се, че 33-годишният мъж рано в понеделник е използвал служебната си пушка, за да простреля смъртоносно четирима души на централния супербърз експрес Джайпур-Мумбай. Той е изстрелял 12 патрона от автоматичното оръжие, съобщават индийските медии.

Твърди се, че заподозреният първо е стрелял по своя старши колега, помощник-под-инспектор на RPF Тикарам Мийна. Според някои доклади инцидентът се е случил след разгорещен спор между двамата, но това не може да бъде независимо потвърдено.

Твърди се, че след това обвиняемият е открил огън по пътник, който е бил в същото купе, според Indian Express.

Сингх по-късно е преминал в два отделни автобуса, където се твърди, че е убил други двама пътници.

След това той се опита да спре влака и слезе близо до Боривали, град в щата Махаращра, където беше задържан от полицията.

Кой е главният обвиняем?

Сингх е полицай, служител по сигурността от по-нисък ранг в RPF от Hathras в Утар Прадеш, най-населеният щат в Индия.

Служителите на RPF се качват на влакове с ескорт, за да осигурят безопасност и сигурност на пътниците.

Какво каза обвиняемият?

След стрелбата видео, публикувано в социалните медии и потвърдено от Ал Джазира, показва, че Сингх държи пушка и стои до напоено с кръв тяло на брадат мъж.

След това човекът във видеото се чува да казва: „Те бяха оперирани от Пакистан и нашите медии [ги] отразяват. Всички са наясно. Но аз ви казвам, ако искате да живеете и да гласувате в Хиндустан [Индия] – това са само [премиерът Нарендра] Моди и [главният министър на Утар Прадеш Адитянат] Йоги, това са единствените две имена.“

Кои са жертвите?

Меена, 57-годишен мъж от село Савай Мадхопър в щата Раджастан, трябваше скоро да се пенсионира от RPF след 33 години служба, се казва в докладите.

Индийските медии съобщиха също, че другите три жертви са идентифицирани от полицията като Абдул Кадар, 64, Асгар Абас Али, 48 и Сайед Сайфула. Съобщено е, че всички те са мюсюлмани.

Али, продавач на гривни, е последният човек, за когото се твърди, че е бил застрелян от Сингх.

Какво казаха официалните лица?

Дивизионният железопътен мениджър Нирадж Верма каза пред репортери в Мумбай, че са получили информация за инцидента в 6 сутринта в понеделник (00:30 GMT).

„Той беше отведен в полицейски участък, където е задържан“, каза той, имайки предвид заподозрения.

Железопътен служител отхвърли докладите, според които Сингх е стрелял след общ спор, добавяйки, че обвиняемият „не се е чувствал добре и следователно е загубил спокойствието си“.

„Имаше къс фитил. Беше доста разгорещен. Нямаше кавга. Той просто изгуби нервите си и застреля старшия си, след което стреля по когото види“, каза Правеен Синха, генерален инспектор на RPF (Западната железница), цитиран от ANI.

Законодател от партията Бхаратия Джаната на Моди от Махаращра призова за задълбочено разследване. Маниша Чаудхари каза, че „трябва да се проведе разследване, за да се установи точната причина зад инцидента“, съобщи Indian Express.

Моди все още не е реагирал на инцидента. Той беше във втория по население град на Махаращра Пуна във вторник, където беше награден с награда. Той също така откри проект за метро влак в града.

Какво се случва след това?

Полицията е започнала разследване.

Сурендра Ландж, адвокат, представляващ Сингх, каза, че се е срещнал за кратко с обвиняемия във вторник.

„Той ми каза, че е невинен и не знае нищо за стрелбата [инцидент]“, каза Ландж пред индийската информационна агенция PTI.

„Висш железопътен служител каза на съда, че трябва да има разследване и медицински преглед, за да се установи психическото състояние на Сингх“, добави той.

Адвокатът каза, че полицейските служители в родния град на заподозрения трябва да се срещнат с членове на семейството му като част от разследването, за да разберат повече.

Каква беше реакцията?

Смъртоносната стрелба беше осъдена в социалните медии с високопоставен лидер от опозиционната партия Индийски национален конгрес Джайрам Рамеш, който я нарече „хладнокръвно убийство“.

„Джинът на омразата вече е извън бутилката и ще са необходими много колективни усилия, за да бъде върнат обратно“, каза Рамеш в туит.

Той обвини за „омраза и насилие“ BJP и каза, че нейните висши лидери са „съучастници в нанасянето на щети на социалната тъкан на Индия“.

Асадудин Овайси, мюсюлмански член на парламента и лидер на партията All India Majlis-e-Ittehad-ul-Muslimeen (AIMIM), която се застъпва за правата на мюсюлманите и други маргинализирани групи, нарече това „терористична атака, която конкретно целеви мюсюлмани”.

Някои потребители на социални медии съобщиха, че техните публикации в X, известен преди като Twitter, са били задържани от платформата след оплаквания от индийското правителство.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР