Служител на Детска ясла № 9 в Русе е заразоносител

...
Служител на Детска ясла № 9 в Русе е заразоносител
Коментари Харесай

От БАБХ разкриха кой е виновен за заразените със салмонелоза деца в Русе

Служител на Детска ясла № 9 в Русе е заразоносител на салмонелна бактерия и извършител за хранителното заболяване на децата. БАБХ анулира заповедта за краткотрайно преустановяване активността на Детска млечна кухня, а служителката е отстранена от работа. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

На съвещание на спешния екип на Областната дирекция по сигурност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) и Регионалната здравна ревизия – Русе (РЗИ-Русе), във връзка случаите на доказано хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в град Русе и позитивните за Салмонела група Б деца, след разглеждане на резултатите от лабораторните изпитвания се откри, че се касае за заразоносител на салмонелна бактерия от член на личния състав на Детска ясла № 9 в град Русе. Комисията установи, че вследствие на това е зародило вътреяслено заразяване на шест деца от детското заведение.

Служителката от яслата, с позитивен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лекуване и проучване с негативен резултат за Салмонела, ще бъде възобновена на работа.

Резултатите от изпитваните проби на подготвена храна, работни повърхности, индустриална среда и ръце на личния състав от Детска млечна кухня (ДМК), са получени през вчерашния ден, 1 юли от Изпитвателно диагностична лаборатория – гр. Варна. Пробите са без отклонения от референтните стойности и негативни за съществуване на салмонелна бактерия. Отрицателни са и резултатите за салмонелна бактерия на личния състав на ДМК – 20 служащи, удостоверява лабораторията на РЗИ-Русе.

След изясняване на обстановката – подозрение за гърмеж от хранително заболяване, от ОДБХ-Русе анулират издадената заповед за краткотрайно преустановяване на активността на Детска млечна кухня. Ще бъде възобновено приготвянето и реализацията на храната в обекта и изхранването на детското заведение.

Припомняме, че незабавно след приемане на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, инспекторите от отдел „ Контрол храни” – ОДБХ-Русе започнаха нужните дейности по пълномощия. По мотив случая беше образуван Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършена беше инспекция на Детска ясла № 9, където има записана разливочна за приемане на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

Взети бяха проби за лабораторно изпитване, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и софтуерно съоръжение, отривки от ръцете на личния състав. Персоналът на Детска млечна кухня бе ориентиран за микробиологично проучване – Салмонела група Б.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР