Служебното правителство се завъртя на 180 градуса по отношение на

...
Служебното правителство се завъртя на 180 градуса по отношение на
Коментари Харесай

Служебният кабинет създаде интрига с минималната заплата за 2023 г.

Служебното държавно управление се завъртя на 180 градуса във връзка с минималната заплата и, макар че преди месец твърдеше, че няма право на лична политика по приходите, внесе план на разпореждане за нарастването й от 710 на 770 лева Проектът, съпроводен от рядко вижданите 28 страници аргументация и оценка на въздействието, се появи часове откакто Народното събрание се сплоти към промени в Кодекса на труда, с които минималната заплата да се обвърже със междинната и бъде най-малко 50% от нея. Така в идващите седмици би трябвало да стане ясно кой ще надделее за размера на най-ниското заплащане, което съгласно другите оферти може да бъде от 770 до 850 лева

Срокът за публичното разискване на плана на Министерски съвет е до 23 декември - безусловно последния вероятен период, като се има поради, че става дума за размер, влизащ в действие от 1 януари 2023 година Дебатите в Народното събрание могат да изпреварят решението на държавното управление, защото другата седмица следва разискването на второ четене на удължителния закон в бюджетната комисия, в който има текстове по този въпрос, импортирани от депутатите.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Минималната заплата се дефинира от Министерския съвет, гласи текст от Кодекса на труда. От години това става с разпореждане и не се разяснява в Народното събрание. През август служебният обществен министър Лазар Лазаров разгласи, че ще предложи 770 лева минимална заплата за 2023 година, на база 50% от междинната заплата за 2021 година Това беше много противоречиво изказване на фона на идните избори и упованието постоянно държавно управление да прави бюджетни закони.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР