Служебното правителство се разбърза и решава днес да пращаме още

...
Служебното правителство се разбърза и решава днес да пращаме още
Коментари Харесай

Служебното правителство решава днес - пращаме още оръжия за Украйна

Служебното държавно управление се разбърза и взема решение през днешния ден да пращаме още оръжия за Украйна.

Това е изненадващо, той като единствено преди 20 дни България изпрати безплатно оръжия за войната в Украйна на стойност повече от 20 млн. лв..

 

ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ОТНОСНО БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ, ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ, ПОДПИСАНО НА 5 ДЕКЕМВРИ 2022 Г.

Това е записано като втора точка в дневния ред на последното за 2022 година съвещание на служебното държавно управление на Румен Радев.

 

Списъкът на оръжията и военната техника, която пращаме на Киев, е засекретен.

 

Както към този момент писахме на съвещание на 30 ноември т.г. служебното държавно управление взе решение каква военна помощ ще даде на Украйна. То беше оповестено в държавната системата за правна информация, само че описът с съответните въоръжение и муниции към него беше засекретен.

В петък, на 9 декември след петчасово бурно съвещание Народното събрание реши със 148 гласа " за " и 46 " срещу " от Българска социалистическа партия и " Възраждане " и един " въздържал се " от Политическа партия България да даде въоръжение на Украйна.

Това решение беше взето макар опозицията на Българска социалистическа партия, които благодарение на „ Възраждане “ се пробваха да неодобряват или отсрочат гласуването.
„ За “ гласоподаваха ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната " (ПП), Движение за права и свободи, " Демократична България " (ДБ) и " Български напредък ". Един народен представител от Политическа партия се въздържа, а един от Българска социалистическа партия - Явор Божанков, се причисли към болшинството. Заради изказването си срещу Русия и в поддръжка на Украйна от трибуната на Народното събрание той беше изключен от парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Радев не наложи несъгласие на решението на Народното събрание и с негов декрет на 23 декември българското оръжие потегли за Украйна.
Досега беше ясно единствено, че България ще даде на Украйна леко стрелково оръжие, муниции и евентуално артилерийски оръдия и се смяташе, че те ще се употребяват на фронта във войната, която Русия води в Украйна.

 

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че България, която е член на НАТО, не може да си разреши да изпрати създадени в Русия зенитно-ракетни системи или изтребители МИГ-19 и СУ-25, които Киев желае.

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Димитър Стоянов осветли, че българската пратка ще пътува за Украйна с " над 9 от огромните " американски самолети Боинг С-17.

Освен въоръжение и боеприпаси, в задачата ще се включат и български военни, оповестиха от държавното управление.

 

Решението с вносител Министерски съвет планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна годишно за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна.

 

Предвижда се още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

 

Един щабен офицер ще замине за увеличаване на звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Белгия.

До 5 военнослужещи ще бъдат изпратени в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или в Германия.

 

Подкрепата за Украйна се предлага да бъде осъществена по два метода. Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции.

Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Целта на задачата е да способства за увеличението на военните качества на украинските въоръжени сили за дейно осъществяване на интервенции за даване на опция на Украйна да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, както и да упражнява дейно суверенитета си и да отбрани цивилното население, се показва в претекстовете на вносителя - Министерският съвет.  

В съглашението с Киев има точка, която го прави рамково и България ще може да продължи да дава военна помощ на Украйна при потребност, само че за това е  належащо ново решение на Народното събрание.

 

През август Министерството на стопанската система утвърди покупко-продажби за експорт на оръжие на стойност над 1 милиарда лв. (540,22 млн. долара), множеството от които бяха предопределени за Полша - един от основните центрове за изпращане на оръжие за Украйна.

 

Припомняме знаковите думи на президента Радев от 25.10.2022: 

" Който вземе решение да даде оръжия на Украйна и по този метод замесване на България във войната, той ще би трябвало да застане пред обществото. Отнемането на въоръжение от състава на българската войска, без да бъде попълнено с ново, ще задълбочи недостига от качества на армията ни в усложнена обстановка освен на север, само че и на Балканите ".

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР