Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023

...
Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023
Коментари Харесай

Служебното правителство няма да внася проектобюджет за 2023 г.

Служебното държавно управление се отхвърля от внасяне на проектобюджет за 2023 година макар трите разновидностите, които беше направило. Днес изненадващо по време на чуването си в пленарна зала, министър Росица Велкова сподели, че няма да бъде импортиран нито един от тях. Според нея бюджетът би трябвало да се изготвя от постоянно държавно управление. Това решение беше разкритикувано от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, а останалите партии утвърдиха този ход.

Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на деяние на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от идната година.

За момента не е ясно за какъв интервал от време през 2023 ще работи бюджетът за 2022. Подобна мярка беше подхваната и в края на предходната година и бюджетът за 2021 година беше настоящ до март 2022 година. А тазгодишният бюджет работи от 1 април.

Служебното държавно управление беше подготвило три разновидността на проектобюджета за идната година. Но през днешния ден изненадващо по време на чуването си в пленарна зала, министър Росица Велкова сподели, че няма да бъде импортиран нито един от тях.

В предложенията на кабинета се запазваха съществуващите помощи към бизнеса и семействата.

Основните планувани параметри:

Очакванията са Брутният вътрешен артикул за 2023 да има растеж от 1,6 на 100, безработицата да е 4,6 %, инфлацията - 6,4 на 100. Приходите в консолидираната фискална стратегия през 2023 година се чака да са с растеж от 5,9 милиарда лв.. Разходите ще порастват с 11 милиарда лв. или дефицитът ще е 6,6 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт, демонстрира сметката на служебното държавно управление.

В приходната част са взети поради нулевото Данък добавена стойност на хляба и други артикули, както и данъчните  облекчения за родителите и нарастването на прага за регистрация по Данък добавена стойност.

Заложен е растеж на пенсиите, в това число с нарастването от първи юли. Все още не е решено какво ще се случи с минималната заплата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР