Служебното правителство публикува за публично обсъждане преработения от него вариант

...
Коментари Харесай

Как ще стигнем Европа в енергийно ефективното обновяване на жилищните сгради

Служебното държавно управление разгласява за обществено разискване модифицирания от него вид на Плана за възобновяване и резистентност. В несъгласие с всички обществени изказвания, планът за " поддръжка за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд " утвърждава наклонността за отвод от промени в този значим за жителите бранш.

Проектът продължава да залага на " асимилиране на обществен запас " посредством напълно безплатно финансиране за 92% от общия бюджет (1.227 милиарда лева за многофамилните здания с по-ниски класове на енергопотребление (E,F, G). Заделена е скромна сума от 100 млн. лева за постройките с по-добри енергийни характерности (клас D), от чиито притежатели ще се изисква съфинансиране в размер на 15%. Отсега е ясно, че това е на практика неосъществимо при несъществуващи принадлежности и неразбираемо заложени хрумвания за промени в проекта, които да създадат това допустимо.

При 100% грантово финансиране без адрес продължава да остава проблематичната обстановка сега:
• При 54 хиляди многофамилни жилищни здания и 645 хиляди еднофамилни здания, нуждаещи се от възобновяване, средствата ще доближат до едвам към 1000-1100. Над 95% от притежателите няма да имат достъп до никакво финансиране за енергийна успеваемост в обозримо бъдеще. • Не е допустимо да се доближим нито до националните цели (само в интервала до 2030 година да бъдат актуализирани над 12 хиляди от многофамилните и 16 хиляди еднофамилни сгради), нито европейските упоритости за енергийна успеваемост (55% спестявания). • Гражданите ще не престават да бъдат заблуждавани, че някой ден средствата ще стигнат и до тях - досега, в който постройките не стартират да се разрушават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР