Служебното правителство продължава политическата чистка. Поредна негова жертва стана КЗП.

...
Служебното правителство продължава политическата чистка. Поредна негова жертва стана КЗП.
Коментари Харесай

Иван Френкев: Настъпихме интересите на мафията

Служебното държавно управление продължава политическата чистка. Поредна негова жертва стана КЗП. Освободени бяха досегашният ръководител Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова.
Преди време Френкев се оплака от политически напън върху КЗП. Според него служебното управление на Министерството на стопанската система пречи на работата на комисията " за да дискредитира предходното ръководство, с цел да се изкарат някакви политически дивиденти ".
" Служебното държавно управление на президента Румен Радев извърши следващото невиждано нарушаване на законодателството, като без никакви законови аргументи приключи мандата на всички членове на КЗП ", акцентират тримата отстранени. Според тях промяната от служебно държавно управление на законно определен от постоянен кабинет с петгодишен мандат орган е " невиждан акт в европейската процедура ". По мотив протичащото се в КЗП ДУМА беседва с досегашния ръководител на Комисията за отбрана на потребителите ИВАН ФРЕНКЕВ. > Разговаря Евгени ГАВРИЛОВ
- Защо се стигна до тук, политическа поръчка ли беше изпълнена против Вас, господин Френкев?
- Това, което се случи, твърдо е политическа поръчка. Ние излязохме с обща позиция, която доста добре разказва обстановката. В идващите няколко дни ще направя уточнения.
- Как ще коментирате казаното от министъра на стопанската система?
- Министърът на стопанската система е прочут измамник. Без безусловно никакви доказателства хвърля обвинявания, които не почиват на истината. Той просто няма доказателства.
- Говори, че са назначени хора без конкурс, " калинки " и така нататък
- Няма никакви назначени хора. От началото на август тук същият министър употребява инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността като бухалка и опита да притиска комисията. И направиха в границите на към двайсетина дни инспекции. И тъкмо в тези инспекции би трябвало да му е докладвано, че няма назначени хора. И той това доста добре го знае. Защото отчетът би трябвало да е стигнал при него. Пак споделям - няма назначени хора.
- Защо тъкмо в този момент идва тази офанзива съгласно Вас?
- Целта е една - да се овладее комисията. Явно с работата си сме настъпили ползите на мафията, които държавното управление и служебният министър на стопанската система явно пазят. Идеята е да се върнат още веднъж обвързаностите. И, естествено, като удря по комисията, Никола Стоянов се пробва да удря и по Българска социалистическа партия. Вече се обрисува и задачата на президента Радев да се понижи резултатът на Българска социалистическа партия при идните избори и по този начин да стане невероятно съставянето на държавно управление. 
- Точно преди изборите.
- Естествено. Това е просто кулминационната точка. Служебното държавно управление не спря чистките. Просто ние сме от последните. Но при нас е малко по-особено, тъй като сме мандатен орган, който е самостоятелен. И въпреки да сме към Министерството на стопанската система и промишлеността по линия на бюджетното систематизиране като вторичен разпоредник, ние сме самостоятелен орган. И самото деяние - прекратяването на пълномощията на актуалната комисия и избор на друга с мандат 5 години, в случай, че държавното управление на Румен Радев се допуска, че има небосвод най-много месец, надвишава пълномощията, дадени му по Конституция.
- Как ще се развие въпросът с КЗП?
- Нашите терзания са, че КЗП ще попадне в лапите на мафията и ще пази избрани ползи. И министърът на стопанската система ще я употребява като бухалка. Нашите терзания са в действителност, че разразилият се скандал ще навреди главно на работата, на репутацията на комисията.
Но ние ще пазиме ползите си. Ако е належащо, ще сезираме и европейските институции. Защото това е невиждана офанзива против един самостоятелен орган. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР