Служебното правителство предлага българските ТЕЦ-ове на въглища да бъдат затворени

...
Служебното правителство предлага българските ТЕЦ-ове на въглища да бъдат затворени
Коментари Харесай

Нова дата за затварянето на въглищните тецове у нас заложена в Плана за възстановяване

Служебното държавно управление предлага българските ТЕЦ-ове на въглища да бъдат затворени през 2040 година Това е индикативният период, който се залага в българския План за възобновяване и резистентност. Документът се чака тези дни най-накрая да бъде изпратен за координиране в Европейската комисия. Тази дата не е крайна и предстоят разисквания в Народното събрание и с Европейската комисия.

Както е известно предходната индикативна дата, посочена от кабинета Борисов 3 през 2019 година бе 2038 година

„ Крайната дата е индикативна, ние поддържаме като реалистична 2040 година, само че би трябвало да се създадат изчезналите сюжети, да го одобрят Народното събрание и Европейската комисия “, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов след среща със синдикати след извършен през днешния ден протест – митинг на служащите от Мини „ Марица  Изток “. Те упорстваха за срокът на затварянето на централите  да се удължи до 2043 година

Синдикатите и държавното управление са се споразумели служащите в Маришкия басейн последователно да бъдат назначавани в новосъздадено държавно дружество за рекултивиране на земите, на територията на която се намират мините. „ Дейността на рекултивиращото държавно предприятие  ще бъде фокусирана върху рекултивация на земите, подготовката да се правят нови действия, да идват вложители и да имат нови благоприятни условия “, разяснява Пеканов.

Засега обаче липсва сюжет по какъв начин ще се случва това.

Както е известно главните 2 аргументи служебното държавно управление да се забави с изпращането на Плана за възобновяване и резистентност бяха фиксирането на дата за затварянето на ТЕЦ-овете на въглища и промените в посока господство на закона. Министрите, назначени от президента, упорстваха, че тези проблеми би трябвало да се решат от парламентарно определено държавно управление.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР