Служебното правителство не възнамерява да ограничава цени, заяви тази вечер

...
Служебното правителство не възнамерява да ограничава цени, заяви тази вечер
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Няма таван на цените на хранителните продукти, има таван на надценките

Служебното държавно управление не има намерение да лимитира цени, съобщи довечера министър председателят Гълъб Донев и означи:

" Няма таван на цените на питателните артикули, има таван на надценките, което е друго. Видяхме други страни, които се пробваха да вкарат таван на цените и не съумяха - появиха се други практики, които в действителност доведоха до по-фатални последствия, в сравнение с това, което предлагаме ние ". 

 

Министър-председателят акцентира още: " Няма война на питателните вериги, има изсветляване на нелоялни търговски практики и това в действителност, което ощетява и българския консуматор. Ще се следи за цените по цялата верига - от производителя, през съответните снабдители, през търговците на едро, през складовете, които употребяват огромните търговски вериги, до щанда - тъй че да се види къде в действителност са най-големите надценки ".

 

Припомняме, че пръв за неоповестените до неотдавна планове на страната заяви в неделя министърът на превоза и вицепремиер с сектор икономическа политика Христо Алексиев.

 

" Тази марка, както бе оповестено още в самото начало, ще следи цените по цялата верига през производителите, доставчиците и търговците на едро, през складовете на едро, до щанда, с цел да се видят къде са най-големите надценки ", отговори на въпрос министър председателят.

Но въпреки и запитан неведнъж, Донев обаче не конкретизира от кой момент могат да влязат в действие въпросните ограничения.

 

Държавата е подготвена да наложи възбраната на търговците да поставят надценки, по-големи от 10%, още при започване на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет, съобщи пред NOVA министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Когато регулирането на надценките стане факт, цената на главните артикули би трябвало да стане по-ниска. По информация на Министерство на стопанската система в този момент огромна част от стоките имат повече от 20% % надценка. Предвижда се кабинетът да забрани на питателните вериги да поставят повече от 10% надценка на съществени храни и артикули. В този лист ще влязат сред 30 и 50 типа артикули.

 

Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и страната. Затова служебният кабинет изиска да ограничи надценката в огромните вериги. „ Тъй като виждаме, че цените на питателните артикули не спадат, макар напъните досега, преценихме, че трябват по-категорични ограничения ”, сподели още министърът. И макар че ще бъдат крути, няма да бъдат за всички. „ Говорим за дребна група артикули - дали ще са 30, или 50, или повече е въпрос на решение ”, посочи Стоянов. Със сигурност страната няма да се намеси в цените на хайвера, шоколада и алкохола. Очакванията са измененията да обзет продуктите като самун, сирене, месо и зеленчуци.

 

По време на десетото юбилейно издание " Икономика на ярко " на Асоциацията на индустриалния капитал Гълъб Донев уточни, че сивият бранш ощетява бюджета, осигурителните фондове и изискванията на труд, като прикани за социална непоносимост:

" Повече пари в плик в този момент в действителност ни вземат доста повече за години напред. Рецептата е ясна - социална непоносимост, точно законодателство, прецизен надзор към всички проявления на сивата стопанска система, на недекларирания труд ", сподели Донев.

 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев означи, че единствено когато България стопи разликата на индикатора „ сива стопанска система от 22 % до средноевропейските 7 % ще реализира задачите си за участие в еврозоната:

" Ако приемем, че и тази година ще изработим Брутният вътрешен продукт от порядъка на 180 и повече милиарда и 40% от него ще се преразпредели през бюджета, тези 7% биха донесли 5 милиарда повече в бюджета. Това е една средносрочна цел, която е постижима и би трябвало да работим за нейното осъществяване - една България в еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, и с 15% единствено сив бранш ", разяснява Велев.

 

Същевременно за 40 до 50-процентно нарастване на цените на стоките от производител до краен консуматор сигнализираха през днешния ден от Федерацията на самостоятелните синдикални организации в хранителната индустрия на среща с търговци и производители по самодейност от Министерството на стопанската система и промишлеността.

 

Миналата седмица министър председателят Гълъб Донев разгласи, че към този момент следи трайно понижаване на цените от страна на търговците под формата на промоции и настрана и понижаване на цените с 24-15%. Тази заран статистиката от тържищата рапортува за 7-процентен растеж при цените на едро от началото на годината.

 

Припомняме, че като приоритет второто държавно управление на Гълъб Донев разгласи битката с инфлацията, като образува и работна група, отпред с вицепремиера Христо Алексиев.

 

След едномесечна работа тази група разгласи, че е подготвена с методика, по която да се съпоставят цените, а инспекциите на всички институции до момента потвърдили нелоялни търговски практики, само че не нарушавания на закона.

 

В работната група няма информация да е включена Комисията за защита на конкуренцията, която обаче разгласи, че въпреки всичко ще направи инспекция, макар че действително не може да въздейства на пазара и ценообразуването.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР