Служебното правителство калкулира рисковете обсъждането на бюджета за 2023г. да

...
Служебното правителство калкулира рисковете обсъждането на бюджета за 2023г. да
Коментари Харесай

Горанов: БСП и ПП не осъзнават действителното състояние на държавните финанси

„ Служебното държавно управление калкулира рисковете разискването на бюджета за 2023г. да се трансформира в популистко наддаване и се опита да запази фискалния разсъдък, отнемайки, въпреки и единствено отчасти, опцията за сходни дейности. Имам чувството, че част от партиите – имам предвид Българска социалистическа партия и Политическа партия не осъзнават действителното положение на държавните финанси . Данните, които показа служебния министър на финансите са много притеснителни “. Това разяснява пред  Владислав Горанов от ГЕРБ.

Той акцентира, че експертните оценки на Министерството на финансите на база на към този момент взетите през 2021 и 2022 година са за голям недостиг през идващите 3 години.

„ Дефицит, при равни други условия, от порядъка на 30-35 милиарда лева и нуждата от взимане на нови заеми от близо 50 милиарда лева за същия интервал. Дебатите, които слушаме сред обособените партии в Народното събрание за спомагателни фискални ограничения са главно в посока понижение на доходи и нарастване на разноски и то в порядъка на към 5 милиарда лева за предложенията на Българска социалистическа партия и към сред 5 до 7 милиарда лева за предложенията на Политическа партия и всичко това надалеч над упоменатите нагоре базови сюжети от 11 милиарда лева недостиг и нов дълг от 15 милиарда лева за 2023 година Сами разбирате какъв брой е неуместно да се предложи 16 или 20 милиарда лева недостиг единствено за идната година “, безапелационен е някогашният финансов министър.

Той е безапелационен, че правилните цифри на прогнозата за идващите години са от МФ, а не различните на Асен Василев.

„ Аз съм работил към 20 година в Министерството на финансите в друго качество и все пак нямам самостоятелен потенциал да направя макроикономическа прогноза за развиването на страната за идната година. Едва ли и някой различен самичък човек може. В Министерството на финансите и в Българската национална банка има построени екипи от десетки специалисти, които се имат модели и потенциал да вършат сходни прогнози и аз и като специалист и като заместник-министър и министър постоянно съм се доверявал на техните оценки. Огромна експертиза има и в централната банка. Всеки който, без да пита слага под подозрение оценките на тези институции, а тези дни се видя, че оценките им се приближават и до тези на Европейската комисия, е самозванец , на който не следва да се има доверие “, сподели още Горанов.

Оценките, с всички условности и липса на задоволително конкретика, на предложенията на Политическа партия и Българска социалистическа партия се правят оценка в милиарди нови разноски над тези на служебното държавно управление, изясни той. „ Грубите оценки са, че предлагането на Българска социалистическа партия е към 5 милиарда лева разноски над тези на служебното държавно управление, а тези на Политическа партия при другите допускания, водят сред 4 и 7 милиарда лева в допълнение. Искам още веднъж да повторя, тъй като неуместния размер на числата като че ли кара хората да отхвърлят действителността, наддаванията в Народното събрание не почват от нула . Всичко което ще се реши в Народното събрание във връзка на бюджетната сметка за 2023 година стартира от 11 милиарда лева недостиг и 15 милиарда лева дълг, и който желае да наддава. Сметката се заплаща след това! “, предизвести финансистът.

Той разяснява още, че поддържа плавното повишаване на цената на цигарите, тъй като „ бюджетът се нуждае от всеки лев при тази разпусната от последните 2 години фискална политика “.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР