Служебното правителство избра най-щадящия вариант да се справи с четвъртата

...
Служебното правителство избра най-щадящия вариант да се справи с четвъртата
Коментари Харесай

И пак в същия ковид капан

Служебното държавно управление избра най-щадящия вид да се оправи с четвъртата вълна Ефектът от зелените документи обаче може да се усети чак след няколко седмици Острият растеж на инфектираните носи риск от нов локдаун, този път без обезщетения за бизнеса
За да паднеш четири пъти в един и същи капан се желае изключително усърдие, само че изострянето на коронавирус епидемията в България през последните дни демонстрира, че това е изцяло допустимо. Добрата вест е, че острата фаза от следващата вълна евентуално ще продължи единствено няколко седмици. Лошата е, че това може да е единствено началото на сериозната част и в идващите дни обстановката да се утежни. Рисковете са като предходните пъти - претрупани лечебни заведения, неспособност да се лекуват всички, които имат потребност (включително хора с други заболявания) и надлежно голяма смъртност. За тези, които избегнат непосредствените здравни последици, остава заплахата от цялостно затваряне, с цел да се предотврати срив на болничната система и да се подсигурява относително хуманна грижа за по-тежко болните. Този път обстановката е и по-трудна, тъй като без работещ парламент не могат да се пренасочат средства в бюджета за обезщетения.

Служебното държавно управление към този момент се пробва да се оправи без нов локдаун. След няколко дни на съмнения във вторник България избра въвеждането на зелени документи за достъп до избрани обществени места. Решението идва на фона на очевидно задъхващата се и тук-там към този момент претрупана здравна система, като даже служебният здравен министър Стойчо Кацаров призна, че сериозността на обстановката е " съвсем 10 " по скалата от 1 до 10, откакто до неотдавна и той, както предшествениците си предпочиташе да твърди, че " нещата са под надзор ".

Големият проблем е, че поради доста по-заразния " делта " вид и ниското равнище на имунизации, новата вълна може да се окаже със канара не 10, а 20. Никой към момента не може да планува какъв брой дълго ще продължи тя, по кое време и какъв брой висок ще е пикът й, само че протичащото се в други страни в Източна Европа демонстрира, че нещата този път може да са по-лоши от преди. Румъния изнася тежко заболели към реанимациите в Унгария. Латвия разгласи цялостен локдаун за месец. Русия спря цялата страна като пусна всички в заплатен отпуск за седмица.

Системата на зелените документи е щадяща за бизнеса и стопанската система, само че резултат от нея може да се чака след месеци. Лекари и експерти надълбоко се съмняват, че той ще е задоволителен, с цел да овладее в точния момент епидемията, без да се стигне отново до твърди ограничения и частични локдауни.

А този път можеше и трябваше да е друго. България е презапасена с ваксини, а експертният темперамент на служебното държавно управление предполагаше взимането на способени, а не популистки решения за ръководство на епидемията. Обещанията бяха:

да има навременни решения, с цел да може да има и предвидимост бизнесът и стопанската система да бъдат оптимално пощадени учебните заведения да затворят последни

Вместо това обаче здравното министерство не наложи зеления документ по-рано, тъй че да ускори имунизационната акция, неодобрява личния си проект за ръководство на новата коронавирус вълна, закъсня доста в реакциите си, а напъните за следващ път са съсредоточени най-много в това по какъв начин да се поберат повече хора в лечебните заведения, а не по какъв начин да се попречи дейно на разпространяването на болестта. Така резултатите в идните дни и седмици евентуално ще тъкмо противоположното на декларираното:

поради закъснелите, неуверени и неефективни решения ограниченията ще се предопределят към този момент не от проект, а от рецесията и потребността вредите за бизнеса доста мъчно ще бъдат избегнати, учебните заведения ще затворят, само че заведенията и моловете не; децата минават към отдалечено образование при равнища на заболеваемост над 750 инфектирани на 100 хиляди население, което към този момент е реалност в няколко области (вкл. София), а за други ще е реалност до дни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Енергетика 1 Технологии 2 Строителство и парцели 3 Политика 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове
Допълнителен парадокс в тази обстановка е, че тя се случва преди следващите изключителни парламентарни избори (които евентуално ще се проведат на пика на заболяемостта), а в това време тематиката е един тип табу за общо взето всички политически сили. Нито една от тях не желае преди вота да поеме политическа отговорност и да ядоса гласоподаватели като застане зад непопулярни, само че извънредно нужни ограничения - както незабавни, по този начин и дълготрайни.

Всъщност всичко протичащо се в последната година и половина приказва за сериозния държавен, обществен и политически разпад на България, в която ръководи епидемията, а не науката, медицината и политическото водачество.
Каква е обстановката в лечебните заведения?
С една дума: тежка. Около 6380 са хоспитализациите (към публицистичното привършване на броя в сряда) при публично отредени за коронавирус в началото 7300 кревати. Ако съдим по опита от предходната вълна, системата може да се разтегне и до над 11 хил, само че тези спомагателни кревати са просто легла - системата няма нужните фрагменти, с които да ги обезпечи и да обезпечи на болните нужното съответно лекуване и внимание. А по думите на шефовете на лечебни заведения и шефове на отделения, даже квалифицираните фрагменти са към този момент толкоз изтощени и демотивирани, че все по-трудно се намират искащи да влязат в коронавирус отделенията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР