Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той

...
Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той
Коментари Харесай

Надежда Йорданова коментира предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени

Служебно държавно управление като институт ще продължи да има, само че той ще бъде с по-ограничени пълномощия, по-кратък интервал ще бъде страната без настоящ парламент - 1 месец. Президентът няма да има безграничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да работи като длъжностен, по този начин ще се резервира връзката сред парламент и изпълнителна власт.

Това сподели депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова пред Нова тв във връзка препоръчаните от обединението през вчерашния ден конституционни промени.

Практиката демонстрира, че когато държавното управление в оставка извършва функционалностите на служебно държавно управление, новоизбраното болшинство по-бързо образува кабинет, изясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският народен празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и до каква степен ще можем да го проведем умерено, продължи Йорданова.

Има няколко значими гаранции в предложенията с цел да не стигаме до обстановка основният прокурор да е бухалка за едни и чадър за други - той няма да има цялата власт да преценя против кого да упреква или не. Важна гаранция е структурата на прокурорския съвет - болшинство ще има определената от Народното събрание квота, по този начин основният прокурор ще има дейно противопоставяне извън, а не основната част от съвета да е формирана от подчинени нему прокурори, сподели тя.

Предлагаме изцяло да бъде изменен оня текст, който даваше опция на основния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се господства от него, уточни някогашната правосъдна министърка.

Идеята да се лимитират мандатите на кметовете до 2 е огледална на концепцията за ограничаване на президентските мандати. Това не е опит за бухалка против който и да е кмет. Това предписание ще се ползва от тук за в бъдеще. Ще би трябвало да се изкарат два мандата и чак тогава, а няма да удари настоящи кметове, безапелационна бе тя.

Обсъждали сме част от тези оферти с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Имаме поддръжка по огромна част от тях. Колегите от ГЕРБ работят върху измененията в Инспектората на Висш съдебен съвет. Предложенията на Движение за права и свободи пък значително се припокриват с нашите тъй че аз съм оптимист, че в един миг ще реализираме консенсус, добави Йорданова, представена от " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР