Служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че нямало виновни за

...
Служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че нямало виновни за
Коментари Харесай

Как кабинетът „Петков“ потопи Подбалкана

Служебният аграрни министър Явор Гечев разгласи, че нямало отговорни за потопа в Карловско и Трилистник, макар упреците на кмета на Карлово Емил Кабаиванов, че Напоителни системи не са направили никакво разчистване на коритото на река Стряма най-малко от две години – откогато за служебните държавни управления на Румен Радев и постоянния му кабинет „ Петков “.

Бедствието нямаше да може да бъде прекратено, даже цялата работа да е била изцяло свършена. Най-вероятно дигите отново щяха да се скъсат, сподели Гечев по стратегия Хоризонт на БНР през днешния ден.

Нямало и поголовна сеч в региона, сподели земеделският министър.

Няма обаче и построен язовир в цялата зона, който при нужда да поема водите. Причината за това е отрязването от Плана за възобновяване и развиване на предстоящ язовир сред Клисура и Момино от кабинета „ Петков “.

Заради съдружните му еколози пък Брюксел спрял на база техни тъжби, 1 милиарда и 100 млн. лв. за напояване от отводняване, тъй като хората на някогашния вицепремиер н кабинета „ Петков “ Борислав Сарандев се жалвали за местообитания на птици.

Истината е, че има скъсани насипи на няколко места, на повече от едно. Има разнообразни аргументи. При толкоз вода, която се е изляла, надали това можеше да се овладее единствено с стандартните способи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в границите на няколко часа.

Така Гечев повтори тезата на патрона си Румен Радев, че естествените катаклизми и световното стопляне били повода за водната злополука в Подбалкана, заляла и тракийската низина чак до автомагистрала Тракия.
 Снимка: БГНЕС
„ Ще се оправим с обезщетенията на потърпевшите земеделци “, увери той и сподели още, че в случай че би трябвало, ще се създадат и изнесени офиси в засегнатите обитаемоте места.

Относно положението на горите наоколо министърът се базира на информация за сечите, съгласно която 16 декара е била голата сеч в землището на двете села и в региона на водосбора на реката над Богдан. По думите му няма сечи, които могат да провокират подобен вид злополучие и концентриране на води.

„ Няма поголовни сечи там. Не записваме поголовни сечи. Няма значими количества дървета, които са изрязани. “
 Снимка: БГНЕС
На терен са служители на Агенцията по горите, стана ясно още от думите на Гечев.

„ Редица държавни управления, в това число предходното служебно и държавното управление преди него, имаше съществени средства – около 1 100 000 000 за напояване и отводняване, поради тъжби на екологични организации на първо място, в това число в Брюксел, за нарушение на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в последна сметка във финансовия проект. А ние приказваме сега за възобновяване, поддържане на речни корита и за екологични параметри. Всяка прекаленост не е добра “, разяснява Явор Гечев в предаването „ Неделя 150 “.

Той посочи, че отчасти тези уреди са подадени за финансиране по новата Програма за развиване на селските региони за идващия рамков интервал.
 Снимка: БГНЕС
Земеделският министър заяви, че в първичния вид, подаден към Плана за възобновяване, е било планувано построяването на язовир сред селата Клисура и Розино, „ който да обира тези балкански води “.

Защото от водосбора под връх Богдан до река Марица, по цялото продължение на река Стряма няма язовири, сподели Гечев.

Кабинетът „ Петков “ обаче бастисал и този план в зародиш.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР