Служебният здравен министър Стойчо Кацаров поиска бюджетът за здравеопазване да

...
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров поиска бюджетът за здравеопазване да
Коментари Харесай

Кацаров поиска с 334 млн. лв. да бъде увеличен бюджетът за здравеопазване

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров изиска бюджетът за опазване на здравето да бъде повишен с 334 милиона лв.. От тях 134 милиона лв. са заложени за актуализация на бюджета на НЗОК, а останалите 200 милиона лв. - за този на Министерството на здравеопазването.

Обосновката е направена въз основата на направените до 31 юли тази година разноски и в изискванията на пандемия. Разходите във връзка с противопоставяне на ковид са в размер на 442 милиона лв.. Кацаров обаче посочи, че при изключителни условия плануваните средства може да се окажат незадоволителни.



Основни разходни пера:

-113,945 милиона лв. са нужни за погашение на спомагателни хонорари на медицински и немедицинки личен състав. Тук са включени всички лечебни заведения, центровете за незабавна здравна помощ, районните здравни инспекции и всички, които работят на първа линия и се срещат с пациенти с ковид. Това са ежемесечни хонорари в размер на 1000 лева

-5 милиона лв. са планувани за слагането на ваксини за здравно неосигурени лица.

34,632 милиона лв. са планувани за лекарствени артикули за лекуване на ковид. От тях 14 милиона лв. са за ремдесивир, 7 милиона за моноклонални антитела, а 12,5 милиона за запас за лекарствени артикули.

46 милиона лв. пък са планувани за ваксини, които ще бъдат доставени в страната ни до края на годината.

Стойчо Кацаров разясни, че през месец август най-вероятно ще се наложи предплатено да бъдат поискани средства за обезпечаване на лекарствени артикули. Здравното министерство има подготвеност за това, с цел да не се допусне недостиг на медикаменти при вероятно закъснение на актуализацията на бюджета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР